Президент України Володимир Зеленський під час виступу на 16-му форумі «Ялтинська Європейська стратегія». 
 


Під час зустрічі Ялтинської Європейської стратегії (YES).

«Ті, хто відважно захищає Україну, повинні повернутися переможцями. Ми маємо завершити війну та повернути свої території. Але я неодноразово казав: єдиний шлях до цього — це дипломатія. Її потужна та дієва зброя — це саме санкції», — заявив учора Президент України Володимир Зеленський під час виступу на 16-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської стратегії (YES), яка 12—14 вересня триває у Києві. Глава держави зазначив, що санкції є дієвою зброєю дипломатії як єдиного шляху до завершення війни на Донбасі та відновлення територіальної цілісності нашої країни.

«Я не втомлююся повторювати всім нашим світовим партнерам, які — дуже їм вдячний — нам допомагають, але іноді думають про зняття санкцій. Ви втрачаєте гроші? Серйозно? Вибачте, ми втрачаємо людей. Знаєте, у цивілізованому світі платити податки — це нормально. Зокрема, задля забезпечення порядку. Санкції — це фактично ті самі податки, необхідні для світового порядку. Якщо хочете — це податок заради миру. І доки мир не буде відновлено, санкції мають бути збережені», — заявив В. Зеленський.

Цьогорічна конференція триває під назвою «Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі». Зеленський висловив переконання, що щастя в Україні буде лише тоді, коли подолаємо бідність, корупцію та припиниться війна. «Що потрібно країні для щастя? Все просто: подолати ворогів. І йдеться не тільки про геополітику. Я маю на увазі ворогів нашого українського щастя — це війна, бідність, корупція і, вибачте, заздрість», — сказав він.

За словами очільника країни, щастя української родини залежить від щастя кожного її члена. Він запропонував присутнім уявити середньостатистичну українську родину, яка ввечері збирається за одним столом. «Чи щаслива вона? Ні. По-перше, тому що за цим столом є порожні стільці. Перший стілець належить тому, хто зараз захищає країну на сході. А для тисяч українських сімей цей стілець залишиться порожнім назавжди. Другий стілець — стілець заробітчанина. Так, він регулярно надсилає родині гроші. Та чи достатньо цього для щастя його дружині, матері, його батькам, дитині? Йому самому? Кандидату наук, який збирає яблука і в боротьбі з бідністю втрачає свою гідність... Бідність і гідність. Тільки одна буква — а яка велика різниця», — сказав Зеленський. Президент також змалював тих, хто залишився за столом, але хоче його залишити. Подорожувати, навчатися, залишитися жити в іншій, успішнішій країні. Він наголосив, що саме тому Україні необхідні якісні реформи, які зроблять людей щасливими.

У виступі Президента також звучала тема миротворчої місії. Він наголосив: якщо запровадити її на Донбасі, вона має працювати на російсько-українському кордоні. Щодо питання Криму глава держави повідомив, що Україна працює над формулою повернення півострова. За його словами, є кілька форматів та ідей щодо цього, але деталі поки що зарано розкривати.

Окрім того, Володимир Зеленський запросив іноземних партнерів інвестувати в Україну. Він анонсував кілька важливих проектів, серед яких — проект іригації землі південних регіонів України та міжуніверситетський ІТ-кластер у Харкові, у місті з найбільшою кількістю студентів. Також Президент сказав про новий курорт на узбережжі Чорного моря, проекти нових гірськолижних курортів. «Карпати великі — у нас є їхній гігантський потенціал стати східноєвропейськими Альпами. Нині розглядаємо проекти у Славському та Боржаві. Також — масштабний парк розваг для гостей зі Східної та Центральної Європи. І це далеко не повний перелік причин, через які запрошуємо інвестувати в Україну, чекаємо в гості, будемо раді, якщо ви прийдете зі своїм. Вкладайте гроші в Україну», — підсумував глава держави.

Сенцов закликав звільнити усіх незаконно ув’язнених

Під час офіційного відкриття YES перед учасниками виступив й український режисер Олег Сенцов (на знімку),

який понад 5 років провів в ув’язненні в Росії і якого було звільнено у рамках обміну утримуваними 7 вересня. Він розповів, як дратував наглядачів у тюрмі тим, що вирізав жовту і блакитну стрічки, наклеїв їх на банку й написав на ній «Слава Україні», а потім ставив її на виду. Під час промови режисер також показав тюремний бейдж, який поклав у банку, і закликав Президента України якомога скоріше заповнити банку такими бейджами незаконно ув’язнених українців. Зеленський, своєю чергою, подякував Сенцову та пообіцяв докласти усіх зусиль для звільнення усіх бранців.

Наш успіх у впровадженні реформ має допомогти ЄС подолати кризу довіри

Цьогорічна конференція зібрала у Києві понад 400 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів і експертів з 26 країн. Серед гостей — Президенти Естонії та Фінляндії Керсті Кальюлайд та Саулі Нііністьо. Вони також виступили з окремими заявами під час форуму. Зокрема К. Кальюлайд зауважила, що успіх України у впровадженні реформ має допомогти Євросоюзу «вийти із кризи довіри». «Коли ми вступали в ЄС, це був малопомітний крок — ще одна країна хоче приєднатися до Євросоюзу. Однак коли ми вступали до єврозони, а це був час фінансової кризи, це була подія. Дивіться, не все так погано, якщо є охочі доєднатися до єврозони. Наш крок допоміг подолати кризу довіри ЄС», — сказала Президент Естонії. «Так само успіх України у впровадженні реформ, її бажання долучитися до ЄС із його цінностями має допомогти Євросоюзу подолати і цю кризу довіри», — додала вона. За її словами, нинішня ситуація набагато гірша для впровадження перетворень, аніж 20 років тому, коли їх впроваджували більшість східноєвропейських країн, тому для України це буде складнішим завданням.

Своєю чергою Саулі Нііністьо особливу увагу у виступі приділив нинішньому впливу РФ методами гібридних атак на демократію. «Ми не заплющуємо очі — ми аналізуємо цей вплив та готові вживати заходів для протидії цьому», — пояснив він. Також Президент Фінляндії заявив, що геополітична вага ЄС значно знизилася, і головне завдання, яке нині стоїть перед керівництвом спільноти та європейськими лідерами, — «повернення Європи до світових процесів».

У центрі обговорення — світові виклики 

Серед тем обговорення першого пленарного дня форуму — виклики завтрашнього дня, глобальна політична ситуація та її наслідки для України й світу, а також поточна світова економічна ситуація, криза демократії та ситуація на Близькому Сході.

Спікерами були голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, Секретар РНБО Олександр Данилюк, а також прем’єр-міністр Естонії (2003—2005) Юган Партс, актор і письменник, колишній мер Рейк’явіка (Ісландія) Йон Гнарр та інші.

Як повідомляють організатори на офіційній сторінці YES, сьогодні учасники продовжать обговорення світових викликів та можливостей з особливим фокусом на політичних трансформаціях, «трендів на анти-істеблішмент у сучасній політиці, корупції як перешкоди для людського щастя та розвитку держав, бачення щастя, питання суспільства й держави в Росії та Китаї, відносин між Великою Британією та Україною». Також під час спеціальних сесій буде представлено «нове обличчя української політики, зокрема виконавчої влади та парламенту». Серед анонсованих спікерів другого пленарного дня — Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов, міністр освіти і науки Ганна Новосад, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, народні депутати Давид Арахамія, Святослав Вакарчук та Іван Крулько, а також міністр закордонних справ Словаччини, голова ОБСЄ Мирослав Лайчак, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

Націлюємося скласти конкуренцію Фінляндії 

У четвер Володимир Зеленський мав окрему зустріч з Президентом Фінляндії Саулі Нііністьо. На спільній прес-конференції сторони повідомили, що було домовлено, зокрема, нарощувати військову співпрацю й розвивати діалог між оборонними відомствами. Саулі Нііністьо наголосив, що його країна завжди підтримувала та високо цінувала принципи суверенітету й територіальної цілісності України, й відзначив плідну роботу Володимира Зеленського, що спрямована на досягнення миру в Україні, інформує прес-служба українського Президента. Лідери також домовилися активізувати українсько-фінську економічну співпрацю, особливо в інвестиційній сфері, обмінюватися досвідом в енергетичній сфері. Володимир Зеленський, повідомляє його прес-служба, відзначив провідну роль Фінляндії у реалізації Програми співпраці у сфері освіти, завдяки якій Україна отримує передовий фінський досвід у створенні сучасної системи шкільної освіти. Наостанок глава держави зазначив, що, згідно з дослідженнями ООН, мешканці Фінляндії є найщасливішими людьми на планеті. «Завдання нашої команди — щоб Україна склала у цьому рейтингу вам конкуренцію», — сказав Володимир Зеленський. Окрім того, було підписано низку двосторонніх документів, зокрема про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом та про співробітництво між Державною архівною службою України та Національним архівом Фінляндії.

Учора також відбулася окрема зустріч Володимира Зеленського з Президентом Естонської Республіки Керсті Кальюлайд. На момент верстки номеру інформації про результат перемовин не було.

Підготувала Юлія ЯЩУК.

Фото president.gov.ua