Ярослав Железняк, Сергій Соболєв, Олександр Корнієнко, Ірина Верещук, Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.
 


Юрій Бойко, Ірина Геращенко, Віктор Бондар.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут 

20 вересня, у п’ятницю, у Верховній Раді відбудеться представлення проекту закону про Державний бюджет України на 2020 рік. Проект державного кошторису на наступний рік надійшов до парламенту вчасно, у визначені Конституцією терміни: у неділю, 15 вересня. А упродовж пленарного тижня, як ішлося на засіданні Погоджувальної ради голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп, Верховна Рада зосередить увагу на розгляді законопроектів, що підготовлені до другого читання.

До розгляду парламентом нинішнього пленарного тижня запропоновано 39 питань, із них 27 — законопроекти у другому читанні, 2 питання ратифікації міжнародних договорів, ще 24 законопроекти передбачається додатково включити до порядку денного. Загалом 444 законодавчі ініціативи очікують на розгляд у парламентських комітетах.

Зокрема, упродовж тижня парламент планує розглянути зміни до законів про Вищий антикорупційний суд, про незаконне збагачення, Державне бюро розслідувань, зменшення тиску на бізнес, підвищення ефективності досудового слідства щодо депутатів і корупціонерів, а також законопроекти, спрямовані на підвищення дисципліни серед депутатського корпусу, запровадження електронного документообігу, підтримку кінематографії та інші законодавчі ініціативи.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков навів дані недавніх соціологічних досліджень, згідно з якими рівень довіри до Верховної Ради за два тижні її роботи в новому складі стрімко зріс: з 4 до 39 відсотків. А у Президента України — рівень довіри сягає 71 відсотка. Опитування також засвідчують, що народ України позитивно сприймає зміни у роботі Верховної Ради, спрямовані на прискорення роботи законодавчого органу, а також законопроекти, ухвалені у першому читанні. «Ми рухаємося у правильному напрямку, і це підтверджують соціологи», — зауважив Д. Разумков.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук нагадав, що у вівторок народні депутати працюватимуть у комітетах (у вівторок пленарного засідання не буде), а у середу півдня по обіді також триватиме робота у комітетах.

Парламентарій також розповів, що у Верховній Раді триває опрацювання поправок до Регламенту, що розроблені із урахуванням рекомендацій місії Європарламенту щодо реформи Верховної Ради.

«Сподіваюсь, що набраний темп зберігатиметься, і при цьому ми зможемо і далі ефективно, адекватно й якісно реагувати на всі ті необхідні зміни, яких потребує сьогодні українське суспільство», — сказав Р. Стефанчук.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк висловила занепокоєння щодо пропонованих змін до Регламенту, які готують до розгляду в другому читанні, закликавши зважено підійти до цього питання. А щоб дійти порозуміння, запропонувала утворити спільну робочу групу за участю представників громадських організацій.

Під час виступів від депутатських фракцій і груп перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко зазначив, що більшість законопроектів внесено до парламенту народними депутатами від найчисленнішої фракції «Слуга народу». А антикорупційний пакет законопроектів, який минулого тижня проголосовано у першому читанні, очікували на розгляд два-три роки. «Економічні ініціативи викликають різні думки у суспільстві, це треба обговорювати, процедура опрацювання до другого читання зможе допомогти дійти згоди і знайти оптимальну модель рішення, яка задовольнить державу, з одного боку, з другого — громадськість і народних депутатів», — зазначив О. Корнієнко. Парламентарій подякував уряду за вчасне внесення до парламенту проекту закону про Державний бюджет України на 2020 рік. «Країна потребує змін, дуже швидких змін», — підкреслив Олександр Корнієнко.

Співголова депутатської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко наполягав, що всі законопроекти від опозиції мають бути розглянуті в сесійній залі. На це Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відповів: ніхто від цієї практики не відмовляється. Глава парламенту дав доручення парламентському апарату підключитися до вирішення цього питання. Юрій Бойко висловив застереження фракції щодо проекту Держбюджету-2020, зокрема, щодо його соціальної частини.

«Сподіваємося, що в уряду вистачить відповідальності, щоб новий бюджет не повторював попередні — з перетворенням держави у поліцейську із бідним населенням, а до п’ятниці депутатам буде надано основні параметри бюджету», — сказав Ю. Бойко. Політик також відзначив, що після звільнення членів ЦВК має бути дотримано квотний принцип розподілу посад і сформовано політично неупереджений новий склад ЦВК, у швидкі терміни. І заявив, що новий склад ЦВК має надати право проголосувати на виборах вимушеним переселенцям, котрі позбавлені права голосувати за народних депутатів у мажоритарних округах та на місцевих виборах.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко закликала зберегти парламент як інституцію, не порушувати Регламент і розглядати законопроекти від парламентської меншості, зокрема, законопроект щодо військових звань, а також провести Годину запитань до уряду. «У нас є багато запитань щодо зовнішньої політики, щодо бюджету та щодо інших питань, які урядовці оголошують у своїх інтерв’ю, — зауважила Ірина Геращенко. — Це європейська цивілізована форма співпраці парламенту з урядом».

Парламентарка привітала ініціативу Президента Зеленського — що найближчим часом до парламенту буде внесено законопроект щодо ветеранів. Фракція внесла свій законопроект, спрямований на соціальну підтримку ветеранів.

Ключовим питанням для парламенту є робота над бюджетом, — додав заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. Водночас він зазначив, що з тих повідомлень, які депутати отримали зі ЗМІ, не відомо багато параметрів бюджету, зокрема, які будуть розміри прожиткового мінімуму, державного боргу, ціна на газ. «Треба дати відповіді на ключові запитання: як будемо наповнювати бюджет, які ключові параметри бюджету», — сказав С. Соболєв. Пропозиція фракції — щоб під час презентації бюджету у п’ятницю депутатам було роздано дані про ключові параметри бюджету, а наступний пленарний тиждень повністю присвятити обговоренню бюджету. Парламентарій також наголосив на потребі приділити особливу увагу медичній реформі, щоб зупинити масові звільнення висококваліфікованих лікарів та їх виїзд за кордон.

Співголова ДГ «За майбутнє» Віктор Бондар від імені депутатів-мажоритарників привернув увагу до проблеми, яка виникла у зв’язку з рішенням уряду щодо зупинення фінансування програм соціально-економічного та регіонального розвитку. За словами депутата, у цьогорічному бюджеті були передбачені мільйони гривень на проведення ремонтів соціальної інфраструктури — шкіл, дитсадків, будинків культури, стадіонів тощо, по багатьох об’єктах уже проведено тендери, розпочалися роботи. Однак 6 вересня уряд зупинив фінансування цих програм, і, більше того, як стверджував В. Бондар, — дано доручення зупинити ті програми, які вже виконують, і повернути ті кошти, які вже використано. Депутат запропонував парламенту звернутися до Кабінету

Міністрів, щоб завершити вже розпочаті програми. Парламентарій також закликав визначити одну модель адміністративно-територіального устрою в державі, відповідно до якої сформувати бюджет наступного уряду. Наразі лунають пропозиції залишити 100 районів на території України.

Заступник голови партії «Голос» Ярослав Железняк запропонував обговорити за участю громадськості заяви Президента про можливість проведення виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу, а також Голови СБУ щодо реформи спецслужби.

Фракція також наголосила на потребі внести до порядку денного законопроекти, напрацьовані її депутатами. Парламентарій закликав досконаліше опрацьовувати законопроекти, які розглядає парламент, і, незважаючи на «турборежим», дотримуватися

Регламенту та процедури. «Швидкість і поспіх — то різні речі», — підкреслив Я. Железняк.

Під час виступів від парламентських комітетів, зокрема, голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська наголосила на важливості ухвалення нової редакції закону про відповідальність за незаконне збагачення. Вона також розповіла, що комітет з метою виконання зобов’язань України перед Європейський Союзом тісно співпрацює з антикорупційними організаціями ЄС.

Фінансування лікарень на наступний рік у проекті бюджету буде збільшено — запевнив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Голова Комітету з питань молоді та спорту Андрій Кожем’якін повідомив, що відбудеться футбольний турнір за участю народних депутатів. Він закликав парламент схвалити проект постанови про забезпечення ефективної підготовки національних збірних України до участі в Олімпійських та Параолімпійських іграх 2020 року, які відбудуться в Токіо.

Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов розповів, що Бюджетний комітет схвалив графік розгляду проекту Держбюджету-2020 (реєстр. № 2000). Першим кроком до його розгляду у Верховній Раді має бути його представлення, яке відбудеться 20 вересня. «На парламент чекає довготривала спільна робота з урядом над проектом державного кошторису», — зауважив депутат. За його словами, всі народні депутати будуть ознайомлені з проектом бюджету за чотири дні до презентації.

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин готує виїзне засідання в

Донецькій області — повідомив голова комітету Дмитро Лубінець. А у зв’язку з відзначенням 10 грудня Всесвітнього дня прав людини комітет запропонував 4 грудня провести в українському парламенті День захисту прав людини.

Комітет з питань свободи слова, як поінформував його голова Нестор Шуфрич, з ініціативи Національної спілки журналістів пропонує провести у Верховній Раді парламентські слухання, присвячені ситуації зі свободою слова в Україні.

На початку Погоджувальної Ради Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що 15 вересня Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, народний депутат від партії «Слуга народу» український борець Жан Беленюк пройшов до фіналу турніру на Чемпіонаті світу з греко-римської боротьби, який проходить у Казахстані, й побажав йому подальших успіхів у великому спорті та в законодавчому органі.

Опитування

Згідно з результатами опитування, проведеного минулого тижня, скорочення чисельності депутатів підтримують 92 відсотки українців, надання народу права законодавчої ініціативи — 77, дострокове припинення повноважень депутатів за прогули та кнопкодавство — 95 , запровадження пропорційної виборчої системи — 66 відсотків.

Факт

Верховна Рада дев’ятого скликання провела 9 пленарних засідань, на яких розглянуто 110 законодавчих ініціатив. Зокрема, прийнято в цілому 9 законів, 44 законопроекти в першому читанні. Дуже часто на табло в сесійній залі висвічується цифра за 300 депутатських голосів.