Ефективність роботи Верховної Ради достатньо висока, і надихає те, що це відчувають люди. У багатьох питаннях — це саме ті очікування, які сьогодні є в суспільстві. Дивлячись на соціологічні дослідження, фактично у десять раз зросла довіра до Верховної Ради — на цьому наголосив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков на брифінгу після Погоджувальної ради.

«Сподіваюсь, що ми зможемо виправдати всі очікування, які є, і протягом багатьох місяців зможемо зберігати той непоганий показник, який є сьогодні», — сказав він.

Глава парламенту відзначив, що нинішній пленарний тиждень буде насичений — і пленарні засідання, і робота в комітетах.

Щодо проекту бюджету Д. Разумков повідомив, що він буде невдовзі оприлюднений на офіційному сайті Верховної Ради і розданий усім народним депутатам, можна буде вивчити його показники. У п’ятницю, 20 вересня, планується, що міністр фінансів Оксана Маркарова представить проект Держбюджету у Верховній Раді й відповість на запитання народних депутатів. «У подальшому, сподіваюся, ми швидко доопрацюємо і приймемо кошторис на наступний рік», — сказав Дмитро Разумков.

Глава парламенту також висловив думку, що на формування дохідної частини бюджету, зокрема, впливає укріплення гривні.

Стосовно обрання нового складу ЦВК Голова Верховної Ради розповів, що надходять пропозиції від різних фракцій. «Незабаром побачимо запропонований перелік осіб до складу ЦВК і, сподіваюся, найближчим часом Верховна Рада розгляне це питання», — сказав він.

24 законопроекти запропоновано додатково включити до порядку денного Верховної Ради на поточну сесію. За словами глави парламенту, також є домовленість, що до порядку денного будуть включені деякі законопроекти з попереднього скликання.

Нинішнього пленарного тижня парламент розглядатиме й законопроекти, ухвалені минулого тижня за основу, в першому читанні. «По деяких законопроектах є розбіжності, різне бачення, але є і ті, по яких глобальних правок не буде і, сподіваюся, швидко їх приймемо», — зауважив Дмитро Разумков.

Коментуючи Виборчий кодекс, ухвалений парламентом попереднього скликання, але який заветував Президент, Голова Верховної Ради зазначив: «Швидше за все буде новий варіант, або доопрацьований минулий або новий варіант, тому що, з одного боку, потрібно зробити якісний документ, якісний закон, за яким можна буде проводити нормальні вибори в Україні, але на це піде деякий час. Тому сказати, що це буде скоро — не зовсім коректно». На уточнююче запитання, чи буде запроваджено в новому Виборчому кодексі виборчу систему за відкритими партійними списками, Дмитро Разумков відповів: «Думаю, що так. Це було б непогане рішення. Пропорційну систему якраз і очікують люди. Якщо вірити соціологічним дослідженням, то 66 відсотків вважають за необхідне, щоб вибори були за пропорційною системою. Ця дискусія на часі, бо якщо її відкладати, будемо і через п’ять років дискутувати щодо Виборчого кодексу. А наступні вибори розпочинаються після того, як відбулися попередні. Тому готувати закон про проведення виборів треба завчасно».

Насамкінець Дмитро Разумков додав: «Сподіваюся, це буде зроблено якомога швидше. Але швидкість не впливатиме на якість».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.