Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко
(у центрі зліва направо). 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

У День безпеки пацієнта, запроваджений указом Президента України, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков передав медичним установам та ОТГ з 15 областей України ключі від 20 новеньких авто швидкої медичної допомоги.

Це вже третій транш передання вітчизняним медичним закладам сучасних «швидких» із новітнім устаткуванням, яке рятує життя людей, що реалізується у рамках проекту Фонду Ріната Ахметова «200 швидких для України» за ініціативою Президента України.

Нові «швидкі» зможуть здійснювати мільйон виїздів до хворих на рік і врятувати понад мільйон життів. «Сподіватимемося, що, хоча є можливість здійснити мільйон виїздів, їх потреба буде менша, — зазначив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. — І дуже важливо, щоб кожен виїзд рятував життя громадян. Це гарна ініціатива Президента — як бізнес може співпрацювати з владою на користь держави. І, що дуже важливо, це відбувається відкрито, без якихось підкилимних домовленостей. Сподіваюся, що такі відкриті відносини бачитимемо і надалі між владою та представниками великого та середнього бізнесу на різних щаблях. І дай Бог, щоб у подальшому побудували таку державу, де буде захищений кожен пацієнт та громадянин».

«Ще у липні Президент України Володимир Зеленський оголосив, що він домовився з меценатами про те, що буде подаровано 200 «швидких» для сільської місцевості і для дитячих реанімацій, — розповів у коментарі «Голосу України» голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, радник Президента Михайло Радуцький. — Сьогодні ми передали чергові 20 машин із обіцяних 200. А 57 уже роздано раніше. Це три види машин: дитяча реанімація для перевезення навіть немовлят, ці авто передають обласним дитячим лікарням, бо в Україні дуже великий дефіцит таких машин. Також реанімобілі для перевезення дітей старшого віку і надання невідкладної допомоги. А також «швидкі» для сільської місцевості, сільських амбулаторій. Не так, як робили у попередні роки для «профанації» — закупляючи якісь «Шкоди», які не могли проїхати сільськими дорогами, а авто підвищеної прохідності — Toyota Land Cruiser, з великим строком гарантії, які всередині мають таке ж оснащення, як і реанімобілі. На жаль, на селі — 90 відсотків бездоріжжя, і сьогодні основна проблема у сільській місцевості — неможливість пацієнтам мати такий, як і у містян, доступ до медичної допомоги». Голова комітету також зазначив, що Президент визначив одним із своїх головних пріоритетів діяльності Кабінету Міністрів та Верховної Ради України на наступні п’ять років саме охорону здоров’я.

Заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко зауважив, що ініціатива глави держави — щоб бізнес допомагав країні в соціальних сферах — була започаткована ще тоді, коли не було обрано нового парламенту та уряду. «До кінця року проект буде завершено і всі 200 автівок поїдуть в усі регіони, — сказав він. — Цю ініціативу треба продовжувати й надалі».

До кінця року медикам передадуть ще 123 автомобілі, і всі 200 машин уже цього року працюватимуть для пацієнтів у всіх куточках України.

Головна особливість машин — їхнє обладнання дає змогу рятувати життя немовлят просто в дорозі. У салоні є своєрідна «капсула життя» — інкубатор для транспортування недоношених новонароджених, де підтримується стабільна безпечна температура і вологість, надходить кисень. Капсула оснащена гідропневматичною підвіскою, яка не залежить від амортизації автомобіля. Тобто дитина у «капсулі життя» не відчує жодного поштовху під час руху машини.

Надані автомобілі швидкої медичної допомоги — це надсучасні «швидкі» трьох типів — А, В, С. Три унікальні авто типу А на базі позашляховика Toyota Land Cruiser, яких досі в Україні не було навіть у приватних клініках. А також 14 неонатальних карет швидкої допомоги типу С на базі Citroen Jumper і три автомобілі швидкої допомоги типу В на базі Citroen Jumper.

У спецавтомобілях типу B Peugeot Boxer є все необхідне для порятунку людини в ситуації, яка загрожує її життю: мобільні дефібрилятори і портативні системи реанімації, кисневі апарати та багато іншого сучасного обладнання. Лікарі, котрі вже працюють на таких «швидких», кажуть, що по суті це реанімація на колесах для порятунки життя людей, коли відлік іде на хвилини.

Довідково

Проект «200 швидких для України» реалізується за ініціативою Президента України Володимира Зеленського з липня 2019 року. До медичних закладів усіх областей України вже передано 57 сучасних автомобілів швидкої допомоги, обладнаних висококласним устаткуванням, яке рятує життя людей. По суті це реанімації на колесах. До кінця року медустановам передадуть усі 200 авто.