Напередодні запланованих на сьогодні переговорів Європейської комісії, Росії та України щодо договору на поставку і транзит вуглеводнів до Європи українською ГТС на сайті уряду ФРН оприлюднено його офіційну заяву. У ній, зокрема, йдеться, що Берлін, як і досі, наполягає: Україна має залишатися транзитером російського газу до Європи також і в разі запуску маршруту «Північний потік-2».

Кількома днями раніше, під час візиту до Литви, про це — вже вкотре — заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель. За її словами, подальший розвиток мережі газопроводів, у тому числі реалізація проекту «Північний потік-2», а після — і прокладання такого самого маршруту до Туреччини, «збереже транзитну роль України, котра й надалі має залишатися державою енергетичного транзиту», — цитують Ангелу Меркель німецькі ЗМІ.

Також канцлер зазначила, що їй відомо про певну занепокоєність і сумніви країн Балтії щодо проекту «Північний потік-2», але сама вона вважає його важливим, оскільки «потреби в газі зростатимуть».

Як свідчення того, що Німеччина неухильно підтримує ідею збереження транзитної ролі Києва, відразу після візиту Ангели Меркель до Литви уряд ФРН заявив: «Щодо політичного виміру проекту «Північний потік-2», то для федерального уряду головним є те, що Україна має залишатися країною транзиту газу і після запуску в експлуатацію цього газопроводу. Така наша позиція і вона незмінна».

У заяві ще раз наголошується, що канцлер неодноразово стверджувала: продовження постачання вуглеводнів українською ГТС після 2019 року — в інтересах Німеччини та інших країн — членів ЄС. А розробка договору про транзит газу між РФ і Україною чи будь-які інші альтернативи є предметом три-сторонніх переговорів між Європейською комісією, Росією та Україною. Федеральний уряд постійно спілкується з учасниками цих переговорів, запевняють у Берліні.

Берлін.