До 27 вересня представники урядів, експертних та правозахисних кіл із 57 держав ОБСЄ, а також структур і партнерів цієї організації, громадянського суспільства та міжнародних організацій обговорюватимуть проблеми з дотриманням прав людини на старому континенті через призму зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі — у галузі прав людини та основоположних свобод, верховенства права, демократії, толерантності та недискримінації.

На робочих сесіях учасники обговорюватимуть теми свободи слова, свободи ЗМІ та інформації, демократії на загальнодержавному, регіональному та локальному (місцевому) рівнях. Окрему увагу буде приділено темі безпеки журналістів, свободи зібрань, a також проблемам свободи думки, сумління, релігії та гендерним правам і рівності. Під час наради предметом дискусії будуть також проблеми біженців та переміщених осіб, боротьби з торгівлею людьми, захисту прав людини та боротьби з тероризмом.

Не обійшлося й без українсько-російської конфронтації. Коли взяла слово головний редактор «Крымской газеты» Марія Волконська, її перервав представник України, який звернувся до модератора, заявивши, що Волконська не може виступати на форумі ОБСЄ, оскільки Крим і Севастополь — це частина України, навіть якщо вона тимчасово окупована. Представник України додав, що форум ОБСЄ «не може використовуватися для пропагування точки зору влади, що окуповує Крим». При цьому він апелював про дотримання принципів «територіальної цілісності та непорушності кордонів», попросив забрати у Волконської право виступу і звернувся з вимогою, щоб вона вийшла з зали засідань. Зі свого боку речник Міністерства транспорту і зв’язку Російської Федерації Кирил Ігнатов заявив про «недопустимість спроб використання трибуни ОБСЄ для поставлення під сумнів територіальної цілісності держави», наголосивши при цьому, що «ОБСЄ не уповноважена визначати територіальну приналежність тих чи інших територій». Волконська продовжила свій виступ i запросила всіх присутніх «відвідати Крим з метою оцінки ситуації у сфері прав людини в регіоні», зауваживши, що «Крим щорічно відвідують 150 делегацій».

У нараді бере участь створена Указом Президента нашої держави Міжвідомча делегація України на чолі із заступником міністра закордонних справ України Сергієм Кислицею, яка приїхала до польської столиці з метою «ознайомити учасників заходу із планами щодо впровадження демократичних реформ в Україні та засвідчити відданість України зобов’язанням ОБСЄ у сфері прав людини» та щоб у ході робочих сесій «висвітлювати широкий спектр питань, які перебувають у щоденній роботі багатьох міністерств та відомств».

У виступі на відкритті наради С. Кислиця наголосив, що забезпечення прав людини та основоположних свобод відповідно до міжнародних стандартів становить пріоритет зовнішньої політики та внутрішніх реформ в Україні. Глава делегації України нагадав учасникам, що на нашому континенті все ще залишаються ті, для кого боротьба за фундаментальні права та свободи людини є щоденною боротьбою за їхнє виживання. У цьому контексті він закликав учасників наради зосередити зусилля на ретельній імплементації відповідних міжнародно-правових зобов’язань, не перетворюючи при цьому права людини на жертву політичної доцільності.

Глава делегації висловив жаль у зв’язку з тим, що часто державам-учасницям під час Варшавської наради доводиться витрачати час на боротьбу з фейковими неурядовими організаціями, замість того, щоб разом знаходити конкретні розв’язання реальних проблем спільно з представниками справжнього громадянського правозахисного суспільства.

«Серед очікуваних результатів Варшавської наради ОБСЄ — привернення пріоритетної уваги міжнародної спільноти до триваючих порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях України, а також подальша консолідація підтримки з боку держав — учасниць ОБСЄ суверенітету і територіальної цілісності України, політичний тиск на державу-агресора щодо необхідності виконання нею взятих на себе міжнародних зобов’язань», — повідомили у зовнішньополітичному відомстві нашої держави.