Роксолана Підласа, Олег Дунда, Віталій Безгін.
 


Тарас Батенко, Михайло Волинець, Юлій Іоффе.
 


Під час засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила проект закону «Про внесення зміни до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)» (№ 1025). Документ підтримала конституційна більшість — 323 народні депутати.

Зауваживши, що законопроект дасть змогу Вищому антикорупційному суду сфокусуватися винятково на справах високопосадової корупції, адже без нього суд буде заблоковано тисячами дрібних справ, голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська запропонувала підтримати документ у другому читанні та в цілому. Голоси на підтримку проекту дали: «Слуга народу» — 230, «Опозиційна платформа — За життя» — 0, «Європейська солідарність» — 22, «Батьківщина» — 19, «За майбутнє» — 19, «Голос» — 18, позафракційні — 15.

Проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес» (№ 1080) також підтримала конституційна більшість — 347 народних депутатів.

Поставленої мети, за словами голови підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Бакумова, пропонується досягти шляхом виключення з Кримінального кодексу статті 205 «Фіктивне підприємництво». Водночас документом значно підвищується розмір сум фактичного ненадходження до бюджету податків, зборів та інших обов’язкових платежів для встановлення наявності ознак ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню» у другому читанні та в цілому підтримали 349 депутатів.

Проектом пропонується замінити ліцензування видів діяльності у сфері телекомунікацій наданням повідомлення суб’єктом господарювання, що здійснює діяльність у сфері телекомунікацій, про початок провадження діяльності. Комітет, розглянувши документ, а до нього надійшло 16 правок, рекомендував ухвалити його в цілому. «Це дасть змогу запровадити простий та дієвий механізм започаткування діяльності для суб’єктів господарювання, які бажають здійснювати діяльність у сфері телекомунікацій. А також наблизить законодавство України до законодавства ЄС», — зауважив заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

Крім того, Верховна Рада ухвалила постанови про проведення парламентських слухань на теми «Пріоритети екологічної політики парламенту на наступні 5 років» та «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».
Верховна Рада розглянула також проект постанови про скасування свого рішення від 10.09.2019 року про прийняття в цілому як закону України проекту закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент).

«Якщо обіцяєш закон про імпічмент, то це має бути закон про імпічмент, а не про його неможливість», — наголосив Микола Княжицький («Європейська солідарність»), представляючи проект постанови.

За словами депутата, ухвалення закону відбувалося з порушенням процедури. «Всупереч вимогам Регламенту закон був прийнятий одразу в цілому, що позбавило народних депутатів можливості об’єктивно розглянути це питання і прийняти рішення, яке б відповідало запитам суспільства», — сказав М. Княжицький, додавши, що рішення про ухвалення документа спочатку у першому читанні, а потім в цілому ухвалювалося винятково членами депутатської фракції «Слуга народу».

Під час обговорення представники більшості фракцій також наголошували, що прийняття закону відбувалося з порушенням Регламенту, та висловилися за ухвалення постанови, проте для позитивного голосування забракло голосів («за» 101): «Слуга народу» — 3, «Опозиційна платформа — За життя» — 35, «Європейська солідарність» — 24, «Батьківщина» — 1, «За майбутнє» — 1, «Голос» — 18, позафракційні — 19.

На початку ранкового засідання народні депутати виступили із низкою заяв та оголошень. Так, співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко акцентувала увагу на підпалі будинку екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої. «Цей ганебний випадок отримав не лише бурхливу реакцію українського бізнесу, банківської системи, політиків, а й дуже жорстку реакцію посольств країн ЄС, «Великої сімки», США. Так само є реакція Президента Зеленського, правоохоронних органів. Це важливо, але важливо, щоб були й дії», — наголосила вона.

За словами депутата, нині країну накриває атмосфера терору. «Натомість лише демократичну Україну шануватиме та підтримуватиме світ», — сказала І. Геращенко і додала, що «Європейська солідарність» підготувала низку запитів до правоохоронних органів, зокрема, до СБУ, МВС з проханням взяти під особливий контроль розслідування цієї справи. Також депутат вважає за потрібне, аби керівництво цих органів відзвітувало про цю справу у сесійній залі. Факт підпалу політик назвала поганим сигналом для українців та інвесторів.

Заяву І. Геращенко підтримав і лідер фракції «Голос» Святослав Вакарчук. «Події, які відбувалися навколо Гонтаревої останнім часом, у цивілізованій демократичній країні не мають права на існування. Ми закликаємо і Президента, і СБУ, і МВС не просто давати заяви та оцінки, а якомога швидше знайти замовника, передати справу до суду», — сказав він.

Окрім того, народні депутати торкнулися питання проекту Держбюджету на наступний рік. За словами Івана Крулька («Батьківщина»), прожитковий мінімум у ньому зростає на 62 гривні. Хоча, за розрахунками Кабміну, мав би становити 
4 251 грн. Мінімальна пенсія з 1 січня 2020 року становитиме 1 638 грн. А за розрахунками уряду, вона має бути 3 094 грн. «Виникає запитання: чи це закінчення епохи бідності, чи це продовження того, чому люди на виборах минулу владу вигнали і проголосували за нових людей?» — поцікавився серед іншого депутат.

«З одного боку, у бюджеті пропонується підвищити мінімальну пенсію на 74 грн. З другого — знизити обсяг субсидій. Цифра зменшується з 55 млрд грн до 47,6 млрд грн», — наголосив Олександр Колтунович («Опозиційна платформа — За життя»).

За словами депутата, фракція «Опозиційна платформа — За життя» у питанні тарифоутворення запропонувала проект закону № 2126, який визначає економічні механізми щодо зниження ціни на газ щонайменше удвічі.

Водночас Микола Княжицький зауважив, що до нього звернулися представники кіноспільноти, які наполегливо просять людей, які займаються гуманітарною політикою у парламенті та уряді, зустрітися з ними. «Кіноспільнота обурена спробами ручного керування галуззю, спробою скасувати результати конкурсу кінопроектів, який нещодавно відбувся. Кіноспільноста обурена тими фактами, що українським виробникам відмовляють у державній субвенції у вигляді ребейтів. Це лише одна з проблем у нашій гуманітарній галузі», — сказав він. Занепокоєний депутат і ситуацією навколо провайдера «Зеонбуд». «Чиняться дії, щоб скасувати прозорість призначення членів національного регулятора Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Всі ці кроки є прямим свідчення згортання процесів свободи слова і демократії та відповідності європейським принципам розвитку», — констатував депутат, закликавши міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського та керівників профільних комітетів Верховної Ради зустрітися з представниками кіноспільности й обговорити питання подальшого розвитку українського кінематографа.

Насамкінець головуючий повідомив про створення у парламенті низки міжфракційних об’єднань: «Львівщина», «Тернопільщина», «Бізнес-варта», «Кіровоградщина», «Чернігівщина» та «Друзі Івано-Франківська».

Із днем народження цього дня вітали представника «Слуги народу» Олександра Маріковського.

 

Цього дня Верховна Рада в другому читанні та в цілому ухвалила такі законопроекти:

«Про внесення зміни до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)» (№ 1025) — «За» — 323;

«Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес» (№ 1080) — «За» — 347;

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню (№ 1050)» — «За» — 349;

«Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії» (№ 1084) — «За» — 265.


В цілому також ухвалено:

проект постанови про проведення парламентських слухань на тему «Пріоритети екологічної політики Парламенту на наступні 5 років» (27 листопада 2019 року) (№ 2088) — «За» — 359;

проект постанови про проведення парламентських слухань на тему «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» (6 листопада 2019 року) (№ 2129) — «За» — 335;

проект закону «Про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і на капітал та Протоколу до неї, вчинених у м. Києві 30 жовтня 2000 року» (№ 0004) — «За» — 307;

проект закону «Про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно» (№ 0005) — «За» — 320.