У Верховній Раді, в рамках книжкового клубу Верховної Ради «Саміт з книгою», відбулась творча зустріч народних депутатів з письменником Леоном Янушем Вишневським, автором бестселера «Самотність у мережі». Під час зустрічі митець презентував продовження відомого роману під назвою «Зміщення спектра».

За словами автора, це не просто прем’єра, адже українське видання з’явиться значно раніше за російськомовний та навіть польський варіант. І його дуже тішить цей факт. «Дуже радий, що українське видання книжки з’явиться раніше за російськомовне.

Пізніше має з’явитися видання і в Польщі», — сказав він. Ба більше, офіційна презентація книги в Україні має відбутися 21 вересня на одній із найголовніших книжкових подій — форумі видавців у Львові.

Другою країною, де з’явиться видання, стане Білорусь. Для письменника дуже дивним видається той факт, що білоруси здебільшого читають російською і що країна не береже свою національну ідентичність. Тож він спеціально знайшов видавця, який видасть твір лише національною мовою. «Люди, які чекають на книгу, просто не матимуть вибору і читатимуть білоруською», — сказав письменник.

Він вибачився, що не володіє українською мовою, і зауважив, що вперше перебуває у стінах законодавчого органу, тим паче закордонного. Тож пообіцяв на батьківщині розповісти про такий клуб у стінах парламенту.

Від народних депутатів, а під час зустрічі були присутні депутати з групи дружби з Польщею, пан Януш отримав пропозицію: він вчить українську, а депутати — польську. «Польська дуже складна мова, тож я вам не заздрю», — пожартував письменник.

Народні депутати та всі присутні змогли не лише почути з уст автора історію написання книги та її продовження, а й отримати автограф письменника на виданні.

Як запевнили організатори, відтепер книжковий клуб збиратиметься регулярно — щочетверга у пленарний тиждень.

У коментарі «Голосу України» народний депутат Микита Потураєв («Слуга народу») поділився, що зустрічі з творчими людьми були ініціативою Ігоря Степуріна, відомого українського книговидавця. «Ми дуже раді, що робота з популяризації літератури продовжилася у стінах парламенту. Наш Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав цю ініціативу. Розмова з Леоном Янушем Вишневським вийшла цікавою, світоглядною, філософською — про почуття, емоції, думки. Дуже важливо, коли люди, котрі займаються політикою, мають час і бажання переключатися на речі вічні. І повторю ще раз, про що ми говорили: якщо людство читає книжки, у нього є майбутнє», — додав Микита Потураєв.

Вл. інф.