«Визнаймо, у нас не залишилось часу. Ми програємо боротьбу зі зміною клімату», — заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш перед Кліматичним самітом, який відбувся 23 вересня в Нью-Йорку. Саміт зібрав лідерів майже 60 держав. У його відкритті взяли участь Генсек ООН, Папа Римський Франциск, Президент Франції Еммануель Макрон, Федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель. На саміт прийшов навіть Президент США Дональд Трамп, який оголосив про вихід його держави з Паризької кліматичної угоди. Однак Трамп, який скептично ставиться до теми глобального потепління і викликаних ним кліматичних змін, пробув на саміті лише 15 хвилин, повідомило Politico.

Найяскравішим виступом журналісти назвали промову 16-річної шведської активістки Ґрети Тунберґ, яка вже стала символом світового екологічного руху молоді. «Це все — неправильно. Я не маю бути тут. Я маю бути в школі — на іншому боці океану», — заявила вона. «Ви всі звертаєтеся до нас, молоді, у пошуку надії. Як ви можете? Ви вкрали мої мрії і моє дитинство вашими порожніми словами. Але мені іще пощастило. Люди страждають. Люди вмирають, екосистеми руйнуються. Ми — на порозі масового вимирання, і все, про що ви можете говорити, — це гроші і казочки про вічне економічне зростання. Як ви смієте?» — обурилася Тунберґ. Разом із 15 молодими активістами з 12 країн Ґрета оголосила про подання в ООН скарги на світових лідерів, які бездіяльністю у сфері збереження клімату порушують права дітей, інформує DW.

Попри те, що 195 країн підписали Паризьку угоду, а 186 із них уже її ратифікували, науковці лише фіксують пришвидшення процесу потепління та його руйнівні наслідки. Під час відкриття саміту Антоніу Гутерріш наголосив: «Якщо ми терміново не змінимо наш спосіб життя, ми ставимо під загрозу саме життя. Природа розлючена», — цитує його dpa. Папа Римський Франциск поставив запитання: чи є політична воля для того, щоб подолати кліматичну кризу, «щоб виділяти більші людські, фінансові і технологічні ресурси для зменшення негативних ефектів зміни клімату та допомогти найбіднішим та найвразливішим верствам населення, які страждають найбільше?» Ангела Меркель також вважає, що головна відповідальність за боротьбу проти змін клімату лежить на більш розвинених країнах. «Промислово розвинені країни є причиною нагрівання Землі, — заявила вона під час саміту. — А страждають переважно країни, що розвиваються». Тому Меркель впевнена, що розвинені країни зобов’язані за допомогою грошей та технологій забезпечити зупинення кліматичних змін. Вона повідомила, що ФРН удвічі збільшить виділення коштів на боротьбу зі змінами клімату порівняно з 2014 роком — з 2 до 4 млрд євро. А ухвалений нещодавно урядом пакет екологічних заходів стане початком «глибинних змін» у Німеччині, інформує DW.

Президент Європейської Ради Дональд Туск також заявив, що Євросоюз має намір зберегти провідну позицію в боротьбі із кліматичними змінами, та вже «перевищив цілі щодо скорочення шкідливих викидів до 2020 року, і збільшив таку мету до 2030-го».

«Замість передбачуваних раніше 40%, ми очікуємо скорочення викидів парникових газів на майже 45% порівняно з показниками 1990 року», — цитує Туска «Європейська правда». «Принаймні 25% наступного довгострокового бюджету ЄС буде призначено для дій, пов’язаних з кліматом. Ми також здійснюємо кроки, щоб залучити до цього приватний капітал. Протягом наступних кількох тижнів ЄС, у партнерстві із країнами-однодумцями по всьому світу, започаткує «Міжнародну платформу сталого фінансування», яка допоможе приватним інвесторам побачити та скористатися перевагами «зелених» інвестицій по всьому світу», — сказав президент Європейської Ради.

Напередодні саміту стало відомо, що 66 країн заявили про намір досягти нульових викидів до 2050 року. Згідно зі звітом ООН кількість парникових газів, що надходили в атмосферу з 2015-го по 2019 рік, зросла на 20% порівняно з попередніми п’ятьма роками.