Минулого тижня екс-міністр тепер уже колишнього Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко і заступник міністра Лев Парцхаладзе провели прес-конференцію «Зміни та реформи Мінрегіону: результати роботи і ключові досягнення». Головна мета заходу — передати новому уряду інформацію про досягнуті результати роботи зі сподіванням на продовження розпочатих реформ.

Одним із найголовніших своїх здобутків керівники колишнього Мінрегіону вважають істотне поліпшення позицій України в рейтингу Doing Business завдяки реформам дерегуляції та децентралізації, що проводилися міністерством, а кожен пункт підняття нашої країни у загальному рейтингу, за словами Льва Парцхаладзе, дає додатково 600 мільйонів доларів інвестицій на рік. Це, на думку чиновника, великий позитив для розвитку країни.

«Ми запровадили принципові зміни у плануванні і забудові територій, ввели таке поняття як, «блакитні» лінії — це обмеження висотності забудови, «зелені» лінії — заборона забудови всіх зелених територій... І таких змін уже понад 600», — повідомив Лев Парцхаладзе.

Поставимо крапку. І підсумуємо, що позитивні показники і яскраві доповіді — то одне, а реальні справи — зовсім інше. Досить вийти у місто і побачити, що незаконні забудови ростуть і множаться, а забудовники плюють на всі ті «лінії» та норми! Норми на папері, якими так тішиться шановний Лев Парцхаладзе, на жаль, нікому не заважають порушувати їх у реальному житті.

Тим часом в Україні рекордно подорожчала картопля. Минулого тижня оптові ціни на неї злетіли до 10 гривень за кілограм, а в роздробі вже, кажуть, з’явилися цінники по 12—13 гривень. Це щонайменше на 2 гривні дорожче, ніж за тиждень до цього, і втричі — ніж на цю саму дату минулого року.

Судячи з усього, ціновий ажіотаж розкручуватиметься й надалі, переконані експерти спеціалізованого аналітичного майданчика Еast-fruit. Уже з’явилися пропозиції про продаж картоплі з поля по 11—12 гривень за кілограм. Щоправда, поки що посередники розмірковують, чи варто закуповувати врожай за космічними цінами.

Між тим активізувалися імпортери. За даними експертів, у серпні до України завезли 4,3 тисячі тонн картоплі майже на 800 тисяч доларів. Такий показник — абсолютний рекорд для серпня за всю історію незалежності України. Фактично країна імпортувала річний обсяг картоплі усього за місяць, зазначають фахівці. Виходить, що Україна цього сезону стала країною з найдорожчою в Європі картоплею.

Найдивніше те, що зі своїм урожаєм картоплі у нас все нібито нормально. Він навіть вищий за минулорічний. Схоже, повторюється історія з цибулею: торговці формують штучний дефіцит?

«Якщо так триватиме й надалі, доведеться картоплю із США до нас завозити», — іронізує голова Асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко. А чом би й ні, додамо ми. За формулою «Арізона-синьоока плюс».

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Мал. Миколи КАПУСТИ.