МЗС України сподівається на новий старт у відносинах з Угорщиною, заявив під час міжнародної дискусії «Україна — Угорщина: на шляху до порозуміння», яка відбулася вчора в Києві, заступник директора другого територіального департаменту МЗС України Анатолій Соловей. Він повідомив, що на 25 вересня в Нью-Йорку заплановано зустріч міністрів закордонних справ двох країн Вадима Пристайка та Петера Сійярто. «Я дуже сподіваюся, що ця зустріч стане точкою відліку і новим стартом, можливо, який ознаменує початок нового періоду в українсько-угорських відносинах, періоду пошуку конструктивного діалогу і руху назустріч», — сказав А. Соловей. Україна пропонуватиме Угорщині скористатися досвідом врегулювання угорсько-словацьких транскордонних проблем.

«Ми пропонуємо нашим угорським друзям застосувати ту модель, яка вже мала місце і яка виявилася успішною», — заявив А. Соловей і нагадав, що «у 2010 році Угорщина здійснила певні зміни у своєму законодавстві щодо громадянства, а у відповідь на це Словаччина ввела систему штрафів і далі почалися відповідні ускладнення», інформує «Європейська правда». «Але цей період завершився після того, як обидва прем’єри — угорський і словацький — провели конструктивну зустріч, домовилися перевести комунікацію в інше русло і зосередитися на вирішенні практичних питань економічного характеру і розвитку транскордонних регіонів, і гостроту проблеми після цього було знято», — сказав Анатолій Соловей і висловив сподівання, що «угорські партнери прислухаються до нашої думки і підуть нам назустріч». «Позиція України є дуже проста і зрозуміла: знання української мови — це ключова передумова реалізації конституційних прав наших громадян», — наголосив він.

Дипломат зазначив, що у висновках Венеціанської комісії підтверджено, що «розвиток і захист національної мови є абсолютним правом кожної держави, це саме те, що робить Україна». Щодо 7-ї статті закону про освіту (яка стала причиною того, що Угорщина почала блокувати проведення засідань Комісії Україна — НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону про освіту), то Анатолій Соловей нагадав, що перехідний період її застосування продовжено до 2023 року. «Ми пропонуємо угорській стороні конкретні ініціативи щодо спільного розвитку регіону українського Закарпаття, щодо розвитку і реалізації інфраструктурних проектів тощо, але поки що, на жаль, якогось відчутного руху назустріч ми не побачили», — заявив А. Соловей, інформує УНІАН.

Натомість Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто заявив, що твердження про блокування Угорщиною наближення України до НАТО є неправдивими. «Ми блокуємо лише в рамках однієї інституції, так званої Комісії Україна — НАТО на політичному рівні, і зокрема, що стосується зустрічей вище рівня послів», — зазначив І. Ійдярто. Посол наголосив, що дії Угорщини не перешкоджають Україні «наближатися та готуватися до інтеграції з НАТО», цитує його УНІАН.

До участі в діалозі також запросили народних депутатів Богдана Яременка, Святослава Юраша, Ірину Верещук, представників Інституту закордонних справ і торгівлі (Угорщина), головного радника Міжнародного центру перспективних досліджень Василя Філіпчука, українських дипломатів та експертів.