«Від Гуцулії — до кряжів Донецьких» — VIII всеукраїнський фестиваль поезії пам’яті поета-політв’язня Тараса Мельничука впродовж двох днів (25-26 вересня) відбувається на Вінниччині.

Два шевченківські лауреати приїхали на Вінниччину — поети Василь Герасим’юк та Анатолій Кичинський. Разом з іншими учасниками літературного свята вони побувають у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса, який працює у Вінниці, та державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського. Зовсім незвичним місцем стане ще одна зустріч — у місцевій в’язниці, де у 80-х роках минулого століття відбував покарання Тарас Мельничук.

Шлях шанувальників творчості одного з найтрагічніших майстрів слова простягнеться також до райцентру Ямпіль. Чому їдуть у віддалене місто на кордоні з Молдовою, розповіла «Голосу України» поетеса Ніна Гнатюк.

Ніна Юхимівна зберігає листи Мельничука з вінницької в’язниці. Незаконно засуджений поет мав право на написання двох листів у місяць. Вона провідувала його, приносила передачі. Згадує, як приїздив на зустріч із засудженим Дмитро Павличко. — Коли Мельничука нарешті звільнили з-за ґрат, його ніде не брали на роботу, — розповідає Ніна Гнатюк. За словами співрозмовниці, вона домовилася з тодішнім директором радгоспу в Ямполі Галиною Сірою, що візьмуть Мельничука на роботу в їхнє господарство. Вдвох з директором поїхали автівкою на Івано-Франківщину, звідки родом Тарас. Звідти поверталися разом з ним. Рік він працював у Ямполі, жив у гуртожитку та безплатно харчувався в радгоспній їдальні.

На фестивалі відбудеться нагородження літературною премією «Князь роси» імені Тараса Мельничука. Цього року нею відзначено творчість талановитого майстра слова земляка поета — Василя Портяка (посмертно).