Україна не ставить під сумнів авторитет міжнародних інституцій, зокрема ООН, але їхні механізми небездоганні та дають збій, а тому потребують оновлення. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський 25 вересня під час промови на загальних дебатах 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, інформує прес-служба Президента. 

«Організація Об’єднаних Націй. Та будьмо відверті — чи є нації сьогодні справді об’єднаними? А навіть якщо так, то що саме їх об’єднує? Це лиха, катастрофи, війни. З цієї найвищої у світі трибуни завжди чути заклики до справедливих змін, праведні обіцянки, проголошення нових ініціатив. Настав час зробити так, щоб вони завжди підкріплювалися реальними справами. Бо у сучасному світі слова давно вже знецінені», — сказав Володимир Зеленський.

Виступаючи під час ГА ООН, Володимир Зеленський наголосив, що на кожному лідерові країни лежить відповідальність за долю всього світу, однак він вважає, що сильний лідер не той, хто відправляє тисячі солдатів на вірну смерть, а той, хто береже життя кожної людини. Президент заявив, що його завданням є закінчення війни на Донбасі, повернення всіх окупованих українських територій і встановлення миру, але це має бути досягнуто не ціною життя громадян чи права України на власний вибір.

Він нагадав, що вже п’ять років триває війна на Донбасі, і п’ять років минуло відтоді, як Росія анексувала український півострів Крим. Та, незважаючи на існування міжнародного права й сотень організацій, покликаних його захищати, Україна зі зброєю в руках, втрачаючи своїх громадян, обстоює власний суверенітет і територіальну цілісність. «Понад 13 тисяч загиблих. 30 тисяч поранених. Півтора мільйона людей змушені покинути свої домівки. Щороку ці жахливі цифри звучать тут з однією лише поправкою — щороку ці цифри зростають», — цитує Володимира Зеленського прес-служба. Саме тому, за його словами, Україна потребує світової підтримки. «В сучасному світі, де ми з вами живемо, більше немає чужої війни. Ніхто з вас не зможе почуватися у безпеці, коли йде війна в Україні, коли йде війна в Європі», — сказав Президент. Він закликав світових лідерів разом працювати для того, щоб воєн у світі ставало менше. «Світ мусить пам’ятати: кожне наступне скалічене покоління — це шлях до нової війни. Яку неможливо, просто неможливо виграти перемогами», — наголосив глава держави.

Війна стала головною темою і розмови Володимира Зеленського з Президентом США Дональдом Трампом (на знімку), що відбулася 25 вересня. «Ми маємо дві війни. Перша — з корупцією, але ми в цій війні, я певен, переможемо. Та моє першочергове завдання — зупинити війну на Донбасі й забрати назад наші території — Крим, Донбас. Дякую за вашу підтримку у цій справі», — сказав Зеленський під час зустрічі, інформує прес-служба. Також він подякував європейським країнам за підтримку. «Тільки разом зі США та ЄС ми можемо зупинити війну», — додав Зеленський. Глава держави розповів, що в Україні відбулася зміна парламенту та уряду, перезавантажено Генеральну прокуратуру й запущено Вищий антикорупційний суд, ухвалено низку законів, які допоможуть пришвидшити економічне зростання й подолати корупцію. Володимир Зеленський наголосив на зацікавленості України в американських інвестиціях. Також президенти обговорили питання енергетичної безпеки. «Ми хочемо бути справді незалежними і мати багато кейсів, щоб нам ніхто не викручував руки щодо газу, енергетичної безпеки, вугілля. Все це обговорили», — сказав Зеленський. Зі свого боку Дональд Трамп зазначив, що вважає Україну стратегічно важливою для ЄС.

Президент США також наголосив на важливості збільшення товарообігу між країнами.

До того ж Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Президентом Румунії Клаусом Йоганнісом, Прем’єр-міністром Норвегії Ерною Солберг, з Президентом Арабської Республіки Єгипет Абделем Фаттахом ас-Сісі. Під час перемовин йшлося про стан та перспективи подальшої співпраці у різних сферах.

Окрім того, Володимир Зеленський зустрівся з представниками єврейських організацій США. Під час зустрічі він попросив їх сприяти залученню в Україну американських та ізраїльських інвесторів.

Фото з сайту president.gov.ua