А чоловікові уже — 71! У спортзал ходить з 20-річним внуком.

Шість тисяч спортсменів з понад 40 країн прибули до Турина на IV Європейські ігри. Медалі виборювали у 32 видах спорту.

Мельничук виступав у ваговій категорії 81 кг, віковій — 70+. Каже, при зважуванні зафіксували вагу 75,2 кг.

— За золото боровся з поляком, — розповідає важкоатлет. — Інші учасники нашої категорії не вразили результатами, на поміст виходили не більше одного-двох разів. Ми залишилися удвох.

За словами співрозмовника, поляк замовив у поштовху штангу 73 кілограми і впорався з нею. Наш земляк — на один кілограм більше — і теж підняв. У наступній вправі польський штангіст додав ще три кіло. Однак вага 76 кг йому не підкорилася.

— Я міг уже не виходити на поміст, — каже Мельничук, бо мав перевагу на один кілограм, утім, попросив поставити 77 кілограмів. Саме такий результат записано у протоколі змагань навпроти мого прізвища.

У ривку наш важкоатлет підняв 65 кілограмів. Однак судді не зарахували, знайшли технічну похибку при виконанні. Попередня піднята вага становила 60 кг. Такий само результат у ривку продемонстрував польський атлет.

У підсумку наш земляк здобув перемогу з результатом у двох вправах 137 кг.

За словами співрозмовника, він «тягає залізо з дитинства». Почалося з бабусиної гирі. Вона притискала нею сир, щоб вичавити сироватку. Внук теж пробував її підняти. Сил не вистачало. Разом з братом гартували м’язи. Нарешті в один з днів пудова залізяка піддалася. Після того бабуся уже не могла знайти гирю.

У 1974 році Мельничук виконав норматив майстра спорту. Брав участь у двох чемпіонатах Європи — в Угорщині і Росії. Перед поїздкою до Італії переміг у своїй ваговій категорії на змаганнях майстрів з важкої атлетики (віком 30+) у Дніпропетровську. Встановив два рекорди України у своїй віковій категорії. Регулярно ходить у спортзал. Уже не тільки з сином Олександром, а й з 20-річним онуком Костянтином.

Вінницька область.