Той, хто хоч раз побував у грецькому місті Салоніки й прогулювався приморською набережною, не міг не помітити, скільки пластмасових пляшок, стаканчиків, тарілочок і ложок плаває в морі. І таку картину можна побачити не тільки в Салоніках, а й інших приморських містах. Влада періодично вживає заходів для очищення моря від цього сміття, але після чергової бурі морська хвиля знову прибиває до берега купу відходів. Тепер уряд Греції узявся до розробки нової національної політики стосовно проблем охорони довкілля й глобальних змін клімату. За повідомленнями грецьких ЗМІ, до неї буде обов’язково включено цілковиту заборону на використання одноразових пластмасових виробів, закриття до 2028 року теплоелектростанцій, що працюють на кам’яному вугіллі, збільшення виробництва електроенергії з відновлювальних енергетичних джерел на 35% до 2030-го.

За словами прем’єр-міністра країни Кіріакоса Міцотакіса, нині у Греції виробляється 20% «зеленої» електроенергії, і в деяких регіонах країни люди відчули, як змінилося повітря. Глава уряду Греції наголосив, що зміни клімату зачіпають не тільки сьогодення, а й майбутнє країни. «Вони відображаються й на нашому минулому, завдаючи серйозної шкоди об’єктам культурної й природної спадщини, порушують традиційний спосіб життя греків», — вважає Міцотакіс.

Нову національну політику щодо проблем охорони довкілля та глобальних змін клімату до кінця року розгляне парламент, який має затвердити її. Чинності вона набере з наступного року, що на практиці означатиме цілковиту заборону на використання в побуті одноразових пластмасових виробів.