Набережна Осташівського ставу, відкрита влітку 2019 року.

Поряд із реалізацією масштабних проектів, таких як реконструкція центральної частини міста, дизайнерське оновлення парку імені Тараса Шевченка, будівництво унікального комплексу фонтанів «Перлина кохання», в Умані виросли нові житлові масиви, серед яких «Греків ліс». Відкрилися дві швейні фабрики, підприємство з випуску дзеркал, гіпермаркет «Епіцентр», відновив свою роботу лікеро-горілчаний завод та багато іншого.

Про те, як вдалося досягти поліпшення надання різноманітних послуг, підвищення комфорту та зручностей кожному мешканцю громади, розмова нашого кореспондента з міським головою Умані, членом ради Асоціації міст України Олександром Цебрієм (на знімку).

Доходи зросли майже втричі

— Олександре Володимировичу, мабуть, це чи не найважче завдання — досягти того, щоб кожен містянин відчував: про нього піклуються, щоденно дбають про його потреби і затишок...

— Безперечно. Кожна людина оцінює рівень роботи влади за своїм власним барометром. Наскільки зручно їй, наприклад, оплатити комунальні послуги, взяти довідку про земельну ділянку, отримати паспорт тощо. Можу із задоволенням констатувати, що всі ці клопоти, інші необхідні для життя громадянина речі ми в Умані впорядкували і систематизували. Відкритий п’ять років тому Центр надання адміністративних послуг виконкому міської ради став сьогодні сучасним офісом, який працює за принципом єдиного вікна. Якщо на початку своєї діяльності ЦНАП надавав приблизно 56 видів послуг, то тепер — понад 170. Успішна діяльність центру стала можливою завдяки реформі місцевого самоврядування. Фінансова децентралізація допомогла досягти зростання власних доходів міського бюджету та міжбюджетних трансфертів із держбюджету у вигляді субвенцій на соціальний захист, медицину та загальноосвітні навчальні заклади. Доходи міського бюджету зросли більш як втричі. До речі, торік за рахунок надання адміністративних послуг міський бюджет поповнився на п’ять мільйонів гривень.

— Солідна надбавка...

— Так. Але для того, щоб ЦНАП запустився й успішно функціонував, протягом 2014—2017 років міська скарбниця спрямувала на це майже півтора мільйона гривень. Крім проведення ремонтних робіт, було закуплено спеціалізоване обладнання для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон та внутрішнього паспорта у вигляді ID-картки (біометричного паспорта).

Однією із перших Умань також підключилася до автоматизованої системи Державного земельного кадастру як користувач функціонального програмного забезпечення цього кадастру. Щоб створити для відвідувачів якомога комфортніше обслуговування, у приміщенні ЦНАП розмістили термінали із самообслуговування та банківське відділення. Тепер отримувачі послуг можуть здійснювати оплату на свій вибір — готівкою або банківською карткою, не виходячи з установи.

Послугами ЦНАП можуть широко користуватися люди з обмеженими можливостями. Оформити чи отримати потрібний документ їм допомагають соціальні працівники. Про результати розгляду документів усі користувачі установи дізнаються за допомогою смс-повідомлення. Це зручно й допомагає працівникам установи працювати ритмічно, а відвідувачам отримувати якісні послуги.

— Із наведеного можна зробити висновок, що центр функціонує як злагоджений механізм. А чи є ще простір для розвитку, яка його перспектива?

— Найближчі завдання — запровадження електронної черги та подальше розширення низки адміністративних послуг. Зокрема, відділ державного архітектурно-будівельного контролю Уманської міської ради планує надавати майже десять типів послуг. Збираємося також закупити спеціальне обладнання та провести навчання наших працівників задля того, щоб вони могли самостійно здійснювати видачу посвідчення водія та реєстрацію транспортних засобів. Зазначу, ми постійно беремо участь у грантових проектах щодо отримання додаткових коштів. Грантове фінансування допомагає нам поставити центр на ще вищий офісний та технологічний щабель, а значить — комплексно забезпечувати всі необхідні життєві потреби громадян.

Комп’ютеризували «первинку» за мільйон гривень

— Олександре Володимировичу, медична галузь нашої держави масштабно трансформується. Яких перетворень зазнали у зв’язку з реформою міські медичні заклади?

— Наше місто активно долучилося до процесу запровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої амбулаторної і стаціонарної медичної допомоги. Реорганізували заклад комунального неприбуткового підприємства «Уманський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» та зареєструвались у системі eHealth. Також у рамках програми комп’ютеризації «первинку» забезпечили відповідною комп’ютерною технікою майже на мільйон гривень. Реформування первинної ланки у нас успішно відбулося.

На сьогодні понад 72 відсотки жителів нашого міста вже підписали декларації із сімейними лікарями. Позитивні зміни, які відбулися у сфері охорони здоров’я, відчули на собі і пацієнти, і лікарі. Запроваджено електронний запис на прийом до лікаря, електронні амбулаторні картки, продовжено тривалість прийому лікарів до п’яти годин.

Важливо, що з початку 2019 року «первинка» фінансується Національною службою здоров’я України. Відповідно до договору, уманському центру первинної медико-санітарної допомоги виділено 31 мільйон гривень. Це фінансування — своєчасна виплата достойного рівня зарплати лікарям, оплата комунальних послуг, придбання необхідного медичного обладнання та проведення ремонтних робіт.

Нині завершується оновлення кабінетів сімейних лікарів. На ці ж кошти проводяться роботи з ремонту та облаштування сучасного приміщення реєстратури та вестибюля цього закладу. Передбачено капітальний ремонт усього першого поверху центру. На це розроблена проектно-кошторисна документація на суму 2,3 мільйона гривень. Також на 4-й квартал нинішнього року плануємо розробити аналогічну документацію на амбулаторії №№ 1, 2, 3. Важливим пунктом модернізації медичної галузі міста є придбання сучасного нового медичного обладнання. Зокрема, буде закуплено високоточний ендоскопічний прилад, який допоможе лікарям виявляти захворювання від гастриту до передраку шлунково-кишкового тракту на ранніх стадіях, а отже, збільшиться шанс пацієнтів на одужання та повноцінне життя. Турбота про здоров’я уманчан завжди була пріоритетом у діяльності міськради та виконкому.

Молодь творить майбутнє

— Умань має свою більш як 400-літню історію, давні традиції та звичаї. І, водночас, вона надзвичайно молода та амбітна. Як вдається поєднувати минувшину із сьогоденними викликами?

— Наша громада сильна та єдина. Понад тридцять відсотків її — молодь віком від 14 до 35 років. У місті функціонують два університети, а загалом — 11 закладів вищої та професійно-технічної освіти. У них навчаються приблизно 18 тисяч студентів. Саме тому надзвичайно важливим для нас є рівень активності молоді, її участі у прийнятті рішень, що стосуються сьогодення і завтрашнього дня нашої рідної Умані.

Із 2018-го при виконавчому комітеті міської ради працюють консультативно-дорадчі органи. Це Молодіжна рада та Координаційна рада з питань національно-патріотичного виховання. З 2015 року реалізовується проект «Академія молодіжного лідера», який, зокрема, передбачає стажування молоді в органах місцевого самоврядування. Відбулося п’ять сезонів академії. Проект став кращою практикою молодіжної роботи у нашій державі та отримав відзнаку колишнього Міністерства молоді та спорту України. А випускники програми стали активними агентами змін у нашому місті. Створено Банк молодіжних ініціатив, де акумулюються проекти, пропозиції, ідеї. Багато з них уже втілюються в життя. Як, наприклад, побудова скейт- і спортивних майданчиків, озеленення міста, інклюзивні екскурсії, створення велосипедних доріжок, проведення фестивалів та багато іншого.

Цього року уманське юнацтво взяло участь у проекті «Молодь змінить Україну» Фонду родини Богдана Гаврилишина. Проект проводився у 10 містах нашої держави. Представники Умані показали чудові результати. Троє учасників здобули право відвідати країни Європи з навчальним візитом, двоє отримало гранти на реалізацію власних проектів.

Із 23 по 29 жовтня в Умані реалізовуватиметься масштабний регіональний проект національного формату «Державотворець». Це комплексна, різнобічна програма особистісного та професійного розвитку молоді. Сподіваюсь, що, як і в попередні роки, наші хлопці та дівчата покажуть блискучі результати.

Три роки тому започатковано стипендії перспективним спортсменам, які своїми досягненнями славлять рідну Умань.

П’ять років поспіль здібні та наполегливі уманчани стають лауреатами Премії за розбудову молодіжної політики у Черкаській області. 2019-го молода художниця, радник міського голови Одарка Пісна стала лауреатом Премії Кабінету Міністрів України. Дівчина — учасниця і лауреат численних всеукраїнських та міжнародних виставок, ініціатор креативних мистецьких проектів у рідному місті. Вона та багато її однодумців — приклад громадської активності, ініціативності, спрямованих на те, щоб «мила, лагідна Умань» ставала ще привабливішою, по-європейськи модерновою і квітучою. З такою молоддю, я впевнений, у нашого міста чудове майбутнє!

— Зичу, щоб ваші сподівання і плани здійснилися. Щиро дякую за розмову!

— І вам вдячний за увагу до нашого міста.

Черкаська область.

Фото надано прес-службою Уманської міської ради.

Факт

Нині в Уманському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги функціонують 6 амбулаторій.

Там працюють 47 лікарів загальної практики — сімейної медицини та 13 педіатрів. У середньому за рік послугами лікарів користуються 84 тисячі уманчан.

Факт

У 2018 році п’ять міст-лідерів: Умань, Одеса, Львів, Вінниця, Кременчук та п’ять ОТГ отримали міжнародний статус — кандидата престижної світової ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді».

Факт

Із моменту впровадження послуги оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон та внутрішнього паспорта у вигляді ID-картки з лютого 2019 року через Центр надання адміністративних послуг оформлено та видано жителям Умані понад тисячу паспортів.