Учора в Страсбурзі відкрилася осіння сесія ПАРЄ. Українська парламентська делегація вирішила утриматися від участі в роботі сесії на знак протесту проти зняття санкції з РФ. До Страсбурга приїхало кілька членів нового складу делегації, які входили й до попереднього, а також нова очільниця делегації Єлизавета Ясько. Однак наші депутати не зможуть брати участь у роботі сесії та комітетів. Єлизавета Ясько назвала це демаршем. «Нам потрібно в першу чергу перед французькою стороною (та й перед усіма тими, хто голосував за повернення Росії в ПАРЄ) заявити: необхідно щось змінювати або ми продовжимо саботувати роботу асамблеї. Необхідно сказати, що зараз роль і престиж цієї організації падають», — зазначила вона.

Очільниця парламентської делегації Єлизавета Ясько повідомила, що президенту Франції Еммануелю Макрону, котрий виступатиме в ПАРЄ 1 жовтня, було надіслано лист, який підписали делегації кількох країн. У цьому листі є запит про зустріч. Окрім того, заплановано перемовини з держсекретарем МЗС Франції. «Потрібно з усіма познайомитися, все вивчити», — пояснила Є. Ясько й уточнила, що хоча українська делегація і не бере участі в осінній сесії, однак розглядає співробітництво з ПАРЄ як стратегічне і важливе для України.

«Це наша позиція, і ми по-іншому вчинити не можемо... Це — політика, це — міжнародні відносини. Іноді потрібно йти на такі кроки, щоб добитися кінцевої мети. Що робити далі, ми будемо вирішувати всередині делегації», — сказала вона, повідомляє «Європейська правда». Народна депутатка також повідомила, що є кілька планів і сценаріїв, як українська делегація протидіятиме Росії.

Ясько також наголосила, що ПАРЄ нині перебуває в глибокій кризі, й говорити про відновлення репутації організації можна буде тільки після виконання кількох умов. «Після резолюції, в якій конкретно буде сказано: Росія повинна виконати всі умови щодо досягнення миру. Коли всі вимоги без винятку будуть висунуті. Коли РФ все виконає. Ось тоді й можна говорити, що організація повернула свою репутацію, що вона ефективна. Якщо буде виконана частина, це теж прогрес», — цитує українську депутатку «Європейська правда».

І оскільки РФ домоглася повернення повноважень в ПАРЄ, тепер їй доведеться відповідати на запитання і виконувати вимоги цієї організації. Термінові дебати з теми «Порушення демократичних прав та придушення мирних акцій протесту в Російській Федерації на фоні виборів до Московської міської ради» заплановано на четвер.

Крім Єлизавети Ясько, поїхати до Страсбурга вирішили депутати Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Сергій Соболєв і Сергій Власенко (обидва — «Батьківщина»), які входили й до складу попередньої делегації.

Учора на своїй сторінці у Фейсбуці Олексій Гончаренко повідомив, що найближчим часом у Києві відбудеться засідання комітету президентів ПАРЄ. «За пропозицією групи Європейської народної партії і групи консерваторів, до якої я маю честь входити, на Президентському комітеті ПАРЄ… ухвалено рішення найближчим часом провести засідання ПК у Києві для проведення консультацій з Україною», — написав він. Також О. Гончаренко повідомив, що під час засідання Бюро ПАРЄ новий генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич пообіцяла, що перший свій візит здійснить до Грузії, а другий — до України.

Олексій Гончаренко поінформував, що після консультацій у Страсбурзі з колегами з групи Балтик+ (Литва, Латвія, Естонія та Грузія) було ухвалено такі спільні рішення: не брати участі в заходах зі святкування 70-річчя Ради Європи та не брати участі у відкритті нинішньої сесії.