Громада перемогла в конкурсі мікрогрантів «Добробут громад», що його проводив агроіндустріальний холдинг МХП. Переможців лише десять з усієї України.

«Линовицька об’єднана територіальна громада розташована недалеко від Прилук, — каже радник Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Володимир Бойко. — Після років байдужості з’явився господар, який, утім, лише опановує цю роль, шукаючи важелі для зростання. Один із найімовірніших — рештки спадщини Бальменів, безпосередній зв’язок із Тарасом Шевченком та його знаковою поемою «Кавказ». Можливо, в такий спосіб удасться поєднати українську спадщину та сучасну економіку».

У Линовицькій громаді планують облаштувати територію навколо брами-башти де Бальменів та в самій башті — нині там запустіння. Відновлять так званий чайний острів, де, за переказами, любив відпочивати Тарас Шевченко, гостюючи у свого друга, якому й присвячена поема «Кавказ». Планують відбудувати альтанку в парку Шевченка, відновити «місточок кохання», зрештою, прибрати біля Успенської церкви та дуба Шевченка. Також відкриють сувенірну крамницю, зроблять маркування туристичного маршруту.

Чернігівська область.

Фото Укрінформ