З нагоди Міжнародного дня людей похилого віку, який у світі відзначають щороку першого жовтня, у Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту ветеранів відбулися слухання: «Соціальний захист людей похилого віку». Участь у заході взяли народні депутати, представники уряду, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Рахункової палати, Пенсійного фонду, Державної служби зайнятості, Фонду соціального страхування, наукових установ, органів місцевої влади, громадських організацій та профспілок.

На думку заступника голови комітету Наталії Королевської, питання соцзахисту людей поважного віку — одне з найактуальніших. Його вирішення депутат вбачає у виконанні трьох ключових завдань: підвищення соціальних стандартів, у тому числі розміру прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії, скасування та перегляд антисоціальних експериментів, тобто медичної, пенсійної та тарифної реформ. І останнє — виконання рішень Конституційного Суду, тобто повернення у русло Основного Закону захисту людей поважного віку.

«Наше головне завдання — стати партнерами, незважаючи на назви політичних партій, для того, щоб об’єднати зусилля для належного соціального захисту людей похилого віку», — наголосила Наталія Королевська, звертаючись до присутніх.

За її словами, зусилля потрібно зосередити на низці моментів, зокрема, підняти прожитковий мінімум, переглянути соціальні стандарти, відновити практику державного регулювання цін на соціально значимі харчові продукти та відновити виплату пенсій і соцвиплат людям, які перебувають на неконтрольованих територіях.

«Ми розуміємо, що ці кроки складні і їх не вирішити швидко, але об’єднати зусилля та покроково скласти нашу дорожню карту для виконання справжнього соціального захисту — це сьогодні в наших силах», — сказала депутат.

За словами першого заступника голови комітету Михайла Цимбалюка, нині в Україні налічується більш як сім мільйонів осіб, яким виповнилося понад 65 років, і їх варто називати людьми не похилого, а поважного віку. «Це ті люди, які все своє життя працювали на державу, які вартують кращого ставлення до себе. Хибно думати, що вони чекають лише вдячності від держави. Ці люди ще продовжують активно працювати на благо народу, займають активну життєву позицію», — сказав М. Цимбалюк і, додавши, що фракція «Батьківщини» зареєструвала декілька законопроектів, висловив сподівання, що їх підтримають і колеги з інших фракцій.

Ідеться, зокрема, про проект закону № 1172 щодо підвищення мінімальної пенсії за віком у 2020 році до 3 тисяч 200 гривень та про законопроект № 1175 щодо підвищення прожиткового мінімуму для пенсіонерів та мінімальної пенсії за віком в середньому до 3 тисяч 357 гривень.

«Захист людей поважного віку має стати нормою нашого життя. Держава, яка хоче мати майбутнє, матиме його, якщо пам’ятатиме про людей, які це майбутнє збудували. А ті понад сім мільйонів людей сьогодні є гордістю нашої нації», — наголосив він. Парламентарій висловив упевненість, що новий склад Комітету з питань соцполітики і захисту ветеранів зробить усе, щоб люди старшого віку відчували потрібність і шану за працю в ім’я українського народу.