Коливання курсу гривні, що спостерігається останнім часом, є закономірним процесом, враховуючи політику гнучкого курсоутворення, що проводиться Національним банком України. Про це днями під час спільного брифінгу з Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком заявив очільник НБУ Яків Смолій.

«Коливання в той чи інший бік — це закономірний процес. Так і має працювати ринок. Коли відбувається коливання в певних діапазонах, це нормальна ситуація як для бізнесу, так і для центрального банку, який регулює цю політику», — сказав він. При цьому Я. Смолій додав, що нині в Україні є кілька сезонних чинників, які фундаментально впливають на курс гривні. Це валютні надходження експортерів агропродукції, які істотно збільшилися, а також вкладення нерезидентів у цінні папери уряду, які на початок року зросли до 3 мільярдів доларів.

З ним згодна й міністр фінансів Оксана Маркарова. «Уже фактично четвертий рік у нас у країні — плаваючий курс валют. Ми бачимо, що тренд у цьому році відрізняється від попередніх, тобто зміцнішання гривні влітку та зворотний (послаблення. — Ред.) восени», — пояснила міністр, виступаючи в програмі «Ваша Свобода». До чинників, що впливають на зміцнення гривні, О. Маркарова віднесла такі: підвищення інтересу міжнародних покупців до наших цінних паперів, збільшена інвестиційна активність у реальному секторі, дещо збільшена продуктивність у сільськогосподарському секторі.

Міністр також наголосила, що це не просто тимчасові чинники, адже вони можуть стати довгостроковими трендами.