Захід проходив під головуванням очільника комітету Галини Третьякової та за участі представників Кабінету Міністрів, посольств Великої Британії та США в Україні, громадських організацій тощо.

Нині в комітеті триває робота над новим проектом закону про статус ветеранів в Україні, тож висловлені пропозиції, зокрема від наших міжнародних партнерів, будуть дуже корисні, зауважила Галина Третьякова.

Головна мета цієї роботи — не зробити з ветерана пам’ятник, а повернути його в суспільство. Повернути рівноправним членом, якого поважають, бо він заслужив на цю повагу, переконаний радник Міністерства з оборонних питань Великої Британії Робін Сіворд.

«Щоб це стало можливо, необхідні певні системи. Проте є й обмеження, насамперед ресурсні. Той обсяг коштів, який спроможна виділити країна, який спроможний знайти уряд, і обсяг коштів, які суспільство готове заплатити», — сказав він і додав: «Вочевидь військова служба і внесок кожного не повинні бути недооцінені, залишені без належної реабілітації. Бо тоді існує ризик, що з часом ніхто не захоче йти на військову службу. Не мені нагадувати, що люди, які носять військовий однострій, мають особливе значення для країни саме в ці часи».

Та навіть попри те, що українська система захисту ветеранів має багато спільного з радянським минулим — і досі є ветерани праці, залізничної служби тощо, — жодна категорія не має залишитися по-за увагою, впевнений Р. Сіворд. «Усі законодавчі норми мають бути інклюзивні, але не виключати нікого», — сказав він, додавши водночас, що нові правові засади мають чітко визначати, який орган державної влади за яку частку ветеранського забезпечення відповідає. Як таке забезпечення можна контролювати, зробивши його відкритим для суспільства. Крім того, має бути передбачена можливість щорічного перегляду обсягів забезпечення відповідно до фінансових асигнувань, які виділяються національним бюджетом. А також ураховано роль і функцію громадських організацій, прописано їхні стосунки з урядовими структурами. Наприклад, за принципами контрактності та прозорості.

Погоджуючись із дум-кою Робіна Сіворда щодо інклюзивності нового закону, старший медичний радник Посольства США з надання послуг ветеранам Шері Мішель наголосила, що всі послуги, які будуть прописані, повинні діяти на постійній основі. «На вас чекає дуже багато роботи, але нині це питання дуже актуальне», — додала вона.

Щодо самої допомоги ветеранам, то вона необов’язково повинна мати фінансове підґрунтя, упевнений юрист Посольства Великої Британії в Україні Пол Гарлік. За його словами, на основі ви-вчення потреб і запитів кожного окремого ветерана має бути напра-цьована певна матриця. «Ця матриця може враховувати безліч категорій, серед яких, зокрема, може бути отримане поранення, кількість присвячених службі років, військове звання, визначні досягнення впродовж служби, питання інвалідності, яка настала під час несення служби», — зауважив він, додавши, що допомога, пільги чи послуги мають бути адекватні, збалансовані і зрозумілі кожному в суспільстві. Проте вони мають бути проактивні, стимулювати ветерана повернутися до життя.

«Вочевидь нове законодавство не повинно забувати й про можливі ментальні та психологічні розлади ветеранів, посттравматичний синдром. Відповідно потрібно надавати медичну, психологічну реабілітації і консультування. Можливо, це означатиме якийсь пріоритетний доступ ветеранів до певних медичних послуг», — сказав Пол Гарлік, окремо наголосивши, що не можна забувати про сім’ї загиблих військовослужбовців, їхніх дітей.

«Готовий запропонувати будь-яку допомогу, щоб ці питання було вирішено успішно. Але я добре усвідомлюю, що це має бути ваш законопроект, підготовлений вашими спеціалістами для захисту ваших ветеранів», — констатував насамкінець юрист Посольства Великої Британії в Україні.

Топ-шість пільг, якими користуються переважна більшість ветеранів в Україні: безплатний проїзд у міському громадському транспорті, пільги на житлово-комунальні послуги, пільговий проїзд у міжміському транспорті, виплата до 5 травня, щорічні медичне обстеження та диспансеризація, додаткова оплачувана відпустка 14 днів. Ці результати соціологічного дослідження оприлюднили громадська організація «Юридична сотня» та компанія Kantar Україна. Проект виконувався за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID Україна. Дослідження проводилося протягом серпня 2019 року, було опитано 1215 респондентів, серед яких були різні покоління ветеранів, у 10 населених пунктах.