Найважливішою подією другого дня Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь стало пленарне засідання, що відбулося у Житомирському обласному українському музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги, в якому взяли участь майже тисяча представників 23 регіонів України та 6 областей Білорусі.

З привітальним словом до учасників засідання звернулися міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак, заступник прем’єр-міністра Республіки Білорусь Ігор Ляшенко, посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим і посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол. Виступили голови областей Республіки Білорусь і України, які презентували свої регіони та окреслили основні напрями й перспективи подальшого торговельно-економічного та культурно-гуманітарного співробітництва з сусідньою державою, а також президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, голова Торгово-промислової палати Республіки Білорусь Володимир Улахович, заступник міністра економіки Республіки Білорусь Дмитро Матусевич і керівник Департаменту європейських програм Франкфуртського зоологічного товариства Міхаель Бромбахер.

У роботі другої частини пленарного засідання Форуму регіонів України та Республіки Білорусь взяли участь Президент України Володимир Зеленський та Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко.

В своєму виступі Президент України подякував Олександру Лукашенку за змістовну й відверту розмову, яка, за його словами, ще раз засвідчила, що в них немає жодних закритих тем для обговорення. «Ми дякуємо Білорусі й особисто пану Президенту за те, що в умовах російської агресії проти нашої держави українсько-білоруський кордон залишається кордоном миру та співпраці. Ми високо цінуємо це. Так само, як і надання Республікою Білорусь майданчика для перемовин Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на нашому українському Донбасі», – підкреслив Володимир Зеленський. «Чудово, що Білорусь залишається для України надійним партнером, який допомагає досягти миру на території нашої країни. Території у кордонах, які визнані світовою спільнотою, де Крим і Донбас – це є і завжди буде Україна», – додав він. Глава держави наголосив, що подібний форум слід проводити регулярно, оскільки він зміцнює партнерство між двома державами в усіх сферах не тільки на рівні столиць, а й на рівні окремих областей і підприємств. Він виділив такі пріоритети у торговельно-економічних відносинах з Республікою Білорусь, як співпраця у паливно-енергетичному комплексі, інфраструктурні та транспортні проекти, промисловість та виробнича кооперація, а також взаємодія в аграрно-промисловому комплексі. Президент України відзначив, що існує великий потенціал у сфері модернізації підприємств обох держав, спільного виходу на ринки інших країн та участі в багатосторонніх проектах, і запросив білоруських інвесторів до активної співпраці. Глава держави заявив, що Україні та Білорусі потрібно й надалі розвивати культурні та інформаційні зв’язки. За його словами, одним із позитивних прикладів партнерства двох країн у гуманітарній сфері є запуск цього року трансляції у кабельних мережах білоруських операторів українського державного телеканалу UATV. Крім того, він звернув увагу на потенціал співпраці двох держав у сфері туризму.

Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь готова уважно вивчати пропозиції, що стосуються активізації двостороннього співробітництва. «Я переконаний, що наша перша зустріч і особисте знайомство стануть великим кроком до зміцнення і розвитку давніх відносин між державами», – підкреслив він. Олександр Лукашенко запропонував створювати спільні підприємства і співпрацювати у сфері ракетобудування та заявив, що, в свою чергу, білоруська сторона готова інвестувати і створювати спільні підприємства в Україні у сфері виробництва автомобільної та сільськогосподарської техніки. Президент Республіки Білорусь також відзначив, що глави держав обговорили питання співробітництва у сфері нафтопереробки і альтернативних шляхів постачання нафти, а також питання відновлення судноплавства на Дніпрі. Він наголосив, що підписаний під час Форуму пакет документів – показник затребуваності та актуальності такого формату відносин, і звернув увагу на те, що особливе місце у відносинах двох країн посідає діалог культур.

Пленарне засідання завершилося церемонією підписання українсько-білоруських двосторонніх документів: міжвідомчого плану консультацій, виконавчої програми науково-технічного та інноваційного співробітництва, а також угод про співробітництво між окремими українськими та білоруськими областями. Загалом на Форумі було підписано дві міжурядові угоди, 10 угод про міжрегіональне співробітництво, три угоди між містами, 40 контрактів між підприємствами і організаціями. Загальна сума укладених на Форумі контрактів становила 543 млн доларів США.

Житомир.

Ілюстративне фото: president.gov.ua