Три з них нещодавно відвідали журналісти з інших районів області завдяки прес-туру, організованому в рамках Програми «U-LEAD з Європою» Кіровоградським центром розвитку місцевого самоврядування (керівник Олег Яременко) та обласною організацією НСЖУ.

Упродовж двох днів газетярі дізнавалися про історії успіху цих громад. Хоча успіхом можна назвати вже саме утворення ОТГ. І хоча, як на наш суб’єктивний погляд, говорити про разючі зміни в житті цих територій ще зарано, проте треба визнати: внаслідок децентралізації тут мають значно більші бюджети, що дало змогу створити свої комунальні підприємства. З’явилася можливість спрямовувати більше коштів на облаштування територій, утримання інфраструктури, а також ресурси для придбання комунальної техніки. Чого раніше практично не було, бо фінансів не вистачало майже ні на що, крім зарплати. Нині ситуація інша, і цим очільники місцевих громад не натішаться.

Кажуть, утворення ОТГ — це передусім крок від диктату місцевих чиновників з райдержадміністрацій, які чинили опір вільнодумству громад і всіма можливими, звісно, адміністративними, методами перешкоджали об’єднанню. Тому шлях до перших місцевих виборів у кожної громади був довгий і тернистий. Сьогодні, коли всі ці перипетії позаду, кожен керівник ОТГ під час спілкування з представниками районних газет охоче розповідав про власний унікальний досвід. Нехай і незначний, проте свій.

Міський голова Помічної Микола Антошик (на знімку) у деталях переповів історію створення громади (в 2017 році) та її становлення. Перші спроби об’єднатися розпочалися тут 2015-го і, звісно, наразилися на перешкоди. Зокрема, й через те, що Помічнянська ОТГ унікальна — вона об’єднала населені пункти двох сусідніх районів. Тепер жителям міста Помічна і села з однойменною назвою Новоукраїнського району комфортно жити однією громадою. Адже на тлі інших ОТГ району Помічнянська з річним бюджетом у 110 мільйонів гривень має вигляд найуспішнішої.

Разом із Миколою Миколайовичем журналісти пройшлися реконструйованим міським парком зі стаціонарним концертним майданчиком, де проходять усі урочистості, скульптурною групою і навіть власною Ейфелевою вежею, відвідали зелену садибу в Помічнянському старостинському окрузі. У напрямку села з півкілометра автобус хутко мчав незвично якісною дорогою. Це поки що єдина, але не остання така ділянка, кажуть посадовці ОТГ. У планах — продовжити практику капітальних, а не ямкових, ремонтів місцевих шляхів. А також, зокрема, — завершити реконструкцію зеленої садиби.

Піщанобрідський сільський голова Сергій Мар’янов зустрівся з журналістами у сільській бібліотеці, бо в приміщенні ради наразі триває ремонт. Перші вибори відбулися тут у грудні 2018 року. ОТГ перебуває на 126-му місці відповідно до рейтингу Мінрегіону щодо фінансової спроможності. Проте в голови багато планів стосовно розвитку території, він оптимістично налаштований на успіх. А головне: відчувається, що його активно підтримують люди, які бачать зміни й бажають і далі йти своїм шляхом. В оновленому сільському палаці культури молоді місцеві аматори на сучасних музичних інструментах дали для гостей невеличкий імпровізований концерт — що теж підтверджує думку про гарні перспективи ОТГ.

Фінансова децентралізація дає багато перспектив, переконана Добровеличківський селищний голова Ірина Погрібніченко. Але треба чимало терпіння, наполегливості й знань, щоб не зійти з обраного шляху. Громаді лише вісім місяців, і попереду дуже багато роботи. Тож голова громади, її заступник і керівники структурних підрозділів нині завзято працюють. Наприклад, працівники некомерційного комунального підприємства «Добровеличківка» активно освоюють нову техніку. Зокрема, подрібнювач деревини, який дає змогу переробляти поросль та гілки на щепу, яку в подальшому використають для опалення адміністративних будівель (селище не газифіковано, тож тут встановили опалювальні котли, розраховані саме на щепу). Один із таких встановлено в дитячому садочку «Ромашка», в якому понад двомстам дітлахам живеться гарно, весело й затишно. Садочок, до речі, має настільки зразковий вигляд, що йому можуть позаздрити й великі міста. Зі здивуванням журналісти дізналися, що все це — чудові спальні, ігрові та спортивні кімнати, сучасну з новітнім обладнанням кухню, вишуканий парковий дизайн зовнішнього двору — створено винятково за кошти громади. Рішенням сесії селищної ради тут заборонено отримувати від батьків будь-яку грошову чи іншу матеріальну допомогу. Є в громаді й своя особливість, про яку варто сказати окремо. Це безплатні шкільні сніданки для учнів 5—9 класів (майже 500 осіб), що навчаються у двох місцевих школах. Для цього в бюджеті селища передбачено по 10,5 гривні на кожного учня щодня. Тож перший крок для збереження здоров’я дітей місцеві депутати вже зробили.

Крім того, Добровеличківська ОТГ — чи не єдина в Кіровоградській області (а може, й в усій Україні), яка мало не з перших днів свого існування прийняла в комунальну власність об’єкти районного значення (школи, дитсадки, бібліотеки та ін.). На їх утримання спрямовують майже 80 відсотків бюджету. Вагомо підтримують тут і центральну районну лікарню. «Важко, — каже Ірина Іванівна, — проте, ми розраховуємо, що через рік, після місцевих виборів, наша громада збільшиться. Відповідно, гуртом утримувати інфраструктуру стане легше».

Усі громади тісно співпрацюють з районною газетою «Сільське життя» (теж реформованою), охоче розповідають на її сторінках про свої успіхи.

Сьогодні очільники названих ОТГ, жителі вже не уявляють життя своїх громад в інших умовах і вірять, що згортання децентралізації не буде. Хоча раніше такі побоювання були, бо практично всі вони здолали шлях до об’єднання всупереч районній владі.

У місцевій РДА передові настрої людей, м’яко кажучи, не віталися. Але... Люди повірили в ідею і реформою не розчарувалися.

І ще одне. Життя показує, що державні посади не завжди обіймають люди з державницьким мисленням. Тому оновлення влади таки корисне. І реформа, вочевидь, цьому сприяє.

Ірина БАЛАШОВА, редактор Олександрійської районної газети «Сільський вісник».


На зеленій садибі в Помічнянському старостинському окрузі.


З працівниками сільської ради Піщанобрідської ОТГ і сільським головою Сергієм Мар’яновим (посередині).


З головою Добровеличківської ОТГ Іриною Погрібніченко (четверта ліворуч).


На території Добровеличківського дитсадка - одного з кращих в області з його директором Антоніною Мірзоєвою (четверта ліворуч).


У Кіровоградському ЦРМС із директором Олегом Яременком (посередині).


З міським головою Помічної М. Антошиком біля макету Ейфелевої вежі.

Фото Лариси Лапи та Ірини Балашової.