Прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе, виступаючи на 17-му Міжнародному форумі науки і технологій в суспільстві, який щороку збирає науковців, політиків, представників ділових кіл для діалогу, заявив: «Необхідно впроваджувати якісне управління відходами та шукати рішення за допомогою інновацій». «Саме з цієї причини мій уряд запустить програму підтримки країн, що розвиваються, в цій галузі», — зауважив він і повідомив, що програма називатиметься MARINE.

Шіндзо Абе нагадав, що під час червневого саміту «Групи двадцяти» (G20), який відбувся в Осаці, країни домовилися прагнути до повного припинення викидів пластикових відходів у води Світового океану до 2050 року. Однак наголосив, що, попри негативний вплив відходів з пластику, цей матеріал продовжить залишатися важливою частиною у різних галузях промисловості в майбутньому. «Ми не повинні ставитися до пластику як до ворога, а також не слід обмежувати тих, хто його використовує», — заявив він. «Ми повинні пишатися деякими великими відкриттями XX століття», — цитує прем’єра агентство Bloomberg. «Пластик — серед них. І якби його не було, ми б не змогли упакувати свіжу їжу в зручні пакунки, щоб викласти на полицях супермаркетів».

Прем’єр-міністр Японії зауважив, що зараз у світі набуває популярності тренд рухів «анти». «Антизростання, антикапіталізм, антиглобалізм, антипластик. Я добре розумію, що в кожного з цих рухів є свої особливі й унікальні причини», — зазначив він. Але, на його думку, подолати розбіжності між сторонами здатні саме інновації та рух вперед.

Японія є другим за величиною в світі споживачем одноразового пластику після США, інформує Bloomberg. Окрім того, Японія є третім за величиною експортером пластикових відходів у світі. 2018 року Японія експортувала понад мільйон тонн пластикових відходів переважно до Малайзії та Таїланду, повідомляє JETRO.

Тим часом у Європі намагаються припинити виробництво та використання одноразового пластику взагалі. Так, до 2021 року в ЄС буде заборонено виготовлення та продаж навіть пластикових соломинок та посуду.