Колишній учитель, а нині приватний підприємець з Ємільчиного Микола Жилюк більш як два десятиліття захоплюється колекціонуванням рідкісних старожитностей побуту селян-поліщуків, щоб залишити спогади й знання для майбутніх поколінь.

Нині у його приватній колекції, зібраній у «Музеї нашого дідуся», зосереджено понад тисячу різноманітних експонатів. Деяким з них по двісті років. Експозиція розташовується в гаражі колишньої сільгосптехніки. Частина приміщення призначена для виставки, а інша використовується як майстерня. Без підставок і вітрин просто на підлозі стоять стародавні олійниці, соковижималки, млинові ваги та інші предмети домашнього вжитку й побуту, одягу, якими широко користувалися наші предки. Особливу увагу в музеї привертає колекція бочок: є плетені, клепані й навіть випалені екземпляри.

Рідкісні експонати М. Жилюк збирає в жителів навколишніх сіл. Унікальний музей від людей не приховує, а навпаки — запрошує всіх, хто цікавиться, на екскурсію.

— Я переконаний, що такі музеї сьогодні повинні бути в кожному районі, селі та місті, адже в час стрімкого розвитку Інтернету, гаджетів та комп’ютеризації, що також мають свої плюси й мінуси, ми можемо швидко забути, хто ми й звідки, яке наше коріння й чим займались наші діди й прадіди, — сказав М. Жилюк. — Тому пам’ятаймо своє походження, цікаві звичаї і самобутні традиції своїх предків-земляків, адже вони були унікальними й мають бути збережені для нащадків...

Житомирська область.

Фото: tic.zt.ua