На знімку, наданому організаторами: під час презентації проекту.

Протягом двох місяців працюватиме перша пілотна група з дванадцяти дітей від 5 до 12 років. Раз на тиждень юні учасники Kids Autism Music індивідуально займатимуться із професійними педагогами з Київського інституту музики ім. Р. Глієра й консерваторії, разом слухатимуть класичні й сучасні музичні твори.

З нового року організатори планують збільшити набір, щоб інші діти також могли приєднатися до проекту. У такий спосіб вони прагнуть привернути увагу суспільства й батьків особливих дітей до потужного впливу музики. Вона проникає в найглибші схованки мозку й душі, викликає дитину на діалог, спонукує комунікувати, цікавитися, відгукуватися, вчитися, керувати своєю увагою й емоціями, змінюватися й рости. Також вона позитивно впливає на емоційний стан, а це — основа здоров’я людини. Одним словом, музика здатна змінити життя кожного на краще.

Одна з організаторок проекту Катерина Кот розповідає: «В 2017 році разом із благодійною організацією «Sport for Peace» ми зробили джазовий концерт для дітей з аутизмом. Їхня реакція виявилася дуже несподіваною. На власні очі побачили, наскільки позитивно музика впливає на дітей з аутизмом. Ті, хто раніше виявляв агресію, заспокоювалися й уважно слухали. Більш пасивні, навпаки, активізувалися. Концерт тривав приблизно годину, і всі слухали, як зачаровані. Після нього діти зацікавилися інструментами, намагалися доторкнутися до них, посмикати струни, пограти... Відтоді ми шукали можливість організувати уроки музики для дітей з аутизмом».

Співорганізатор проекту Наталя Мартіашвілі додає: «Наше головне завдання — розвинути здатності й соціалізувати особливих дітей за допомогою звуків. Спочатку вони навчатимуться азів фортепіано індивідуально й у групах. Надалі на заняттях ми плануємо взаємодіяти з дітьми максимально різними інструментами й звуками, шукати підхід до кожного й розвивати здібності залежно від природних даних дитини. Ну й обов’язково разом ходити на концерти, балет, а може, і в оперу».

Музикант і педагог Олексій Боголюбов розповідає: «Багато досліджень показали: під час гри на музичному інструменті й у процесі серйозного прослуховування музики людина задіює всі методи сприйняття світу, одночасно працюють ліва й права півкулі мозку. Класична музика — справжні ліки. А джаз, у моєму розумінні, відповідає за інтелект».

Тим часом батьки особливих дітей очікують від Kids Autism Music не тільки позитивного впливу на їхніх дітей, а й розкриття їхніх талантів.

Світлана, мама одного з учасників проекту, каже: «Ми так чекали на цей проект! Прослуховування відбулися рік тому. Під час відбору нам пропонували підігравати музикантові на маракасах. А після цього дозволили торкатися інструментів і навіть спробувати на них пограти. Мій син був просто в захваті. Я дуже сподіваюся, що цей проект розкриє його музичні здібності».

Вл. інф.