Володимир Казарян
(у центрі), Олена Казарян і Микола Цуканов із представниками вірменської громади міста.

Фото надані Петром Мельником.

На виставці представлено невеликий доробок майстра — 25 мініатюр, серед яких — караван верблюдів у вушку голки, розп’яття Ісуса на людській волосині, сумоїсти на маковій зернині, зоопарк у волосині тощо.

агалом же за майже 40 років творчої діяльності В. Казарян створив понад 600 мікромініатюр. До анексії майстер жив на Кримському півострові. Після 2014-го перевіз свої роботи до Харкова, де продовжує займатися справою всього свого життя. Йому допомагає дружина, директор музею мікромініатюр Олена Казарян.

Презентація виставки перетворилася на творчий вечір В. Казаряна за участі сотень містян, зокрема й представників вірменської громади. Творчий доробок майстра сприймається відвідувачами надзвичайно позитивно. Крім того, він здивував кропивничан ще і як виконавець авторських пісень. Багатьом із тих, кому пощастило побувати на творчих зустрічах, запали в серце слова пісні, в якій сам автор зізнається в любові до Батьківщини і яку називає своїм «Гімном України»:

...Рідна моя земля, 
моя Батьківщина,
Кращої нема, ти одна-єдина!
Ти мені дала і життя, і силу...
Рідна Україна — кращої нема!

Як розповів власник галереї Микола Цуканов, організація виставки зайняла майже два роки, адже її презентації в містах України і за кордоном розписані на багато місяців наперед. У процесі підготовки, крім іншого, з’ясувалась цікава інформація — востаннє в місті В. Казарян презентував свої твори 25 років тому.

Талановитий художник, скульптор, конструктор, письменник, композитор, виконавець авторських пісень В. Казарян погодився розповісти про себе читачам «Голосу України».

Так от. Над своїми унікальними роботами майстер працює у повній тиші рано-вранці чи пізно ввечері. Руки прикріплює ременями до столу, одягає спеціальну маску, щоб випадковим подихом не зруйнувати зроблене місяцями. Деякі дії доводиться виконувати в проміжку між ударами серця. Працює з найрізноманітнішими матеріалами: пилинками дорогоцінного каміння, мармуру, бурштину, цукровими крупинками, рисовим і маковим зерном, людським волоссям, риб’ячою лускою тощо.

«Роблю це для того, щоб люди уявили масштаби макро- і мікросвіту», — розповів В. Казарян. — І, попри надзвичайні навантаження на організм, отримую від цього неабияке задоволення. Насправді я щасливий, що можу дарувати таку радість людям».

Мікромініатюрним мистецтвом займається лише кілька людей у світі. Немає спеціальних навчальних закладів, де б готували таких спеціалістів. Майстри самостійно вчаться ремеслу, розробляють технології і створюють інструменти для кожної роботи, на що часто витрачають місяці, а то й роки кропіткої праці. Адже елементи кожної з них ще меншого розміру і їх може бути дуже багато. Зокрема, мозаїчний портрет Ісуса розміром з однокопієчну монету виготовлено Володимиром Казаряном із понад 10 тисяч мікроскопічних каменів.

Із 1994 року найменший у світі портрет Джоконди, написаний В. Казаряном на зернятку рису, зберігається у Луврі.

Багато його витворів є в приватних колекціях відомих людей. У рамках акції «Троянда світу» він відзначає унікальними мікромініатюрними шедеврами відомих діячів сучасності — президентів країн, світових знаменитостей. Її номінантами стали президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма, президент Америки Білл Клінтон, Єгипту — Хосні Мубарак, Росії — Борис Єльцин, світові діячі Арнольд Шварценеггер, Гілларі Клінтон... Нині серед безмежних творчих планів майстра — виготовлення мікромініатюр, присвячених видатним діячам України.

Своєю творчістю Володимир Казарян демонструє безмежність людських можливостей і спонукає мільйони людей закохуватися в прекрасне, мріяти, цінувати життя.

Унікальна виставка мікромініатюр діятиме в Кропивницькому до кінця року.