Директор Українського інституту книги Олександра Коваль біля нашого стенда.

Працюватиме цей своєрідний фестиваль книги впродовж п’яти днів. На ньому представлено 7450 експонентів із 104 країн. Вони, як і інші гості, візьмуть участь у понад 50 різноманітних заходах — обговоренні літературних новинок, подіумних дискусіях, зустрічах з авторами творів.

Як і зазвичай, цього разу теж обрано почесного гостя ярмарку. Ним стала Норвегія. Тож учасники свята вітали прем’єр-міністра цієї країни Ерну Солберг та кронпринцесу Метте-Маріт. 

Інші почесні гості — цьогорічний нобелівський лауреат у галузі літератури польська письменниця з українським корінням Ольга Токарчук, лауреат Букерівської премії Маргарет Етвуд, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас та інші.

На ярмарку, серед інших, працює Український національний стенд, на якому представлені 28 видавництв, а також видання кращого дизайну «Книжкового Арсеналу», експозиція Українського інституту книги, яка репрезентує літературу, дібрану експертами для трьох каталогів: сучасної української прози, поезії та дитячих книжок.

Саме тут, на Українському національному стенді, відбуватиметься знайомство відвідувачів ярмарку з авторами представлених творів та їх презентація. У них, зокрема, візьмуть участь Андрій Курков, Володимир Єрмоленко, Карл Шльогель, Вахтанг Кебуладзе, Юрій Андрухович, Таня Малярчук, Сергій Жадан, Мирослав Маринович, Алім Алієв, Гаська Шиян, Марі-Луїзе Бек, Ірена Карпа тощо.

Також плановано презентацію німецького перекладу книжки колишнього бранця Кремля режисера Олега Сенцова «Жизня» («Leben») і дискусію «П’ять років боротьби».

Гасло цьогорічного Українського національного стенда: «Ukraine: History of Stories», — каже керівниця відділу міжнародної співпраці Українського інституту книги Олена Геда. — Це — гра слів навколо слова «story», яка дозволить ініціювати дискусії на трьох рівнях: порушити тему історичної пам’яті, зробити наголос на цінності кожної окремої людини та її власної історії, а також використати актуальний нині формат «сторіз» у соціальних мережах, за допомогою якого учасники матимуть змогу розповісти про сучасну українську літературу ефектніше.

Берлін.

Фото Ольги ТАНАСІЙЧУК (Укрінформ).