Проект здійснено за підтримки Українського культурного фонду.

Три колективи особливих митців (пацієнти психоневрології, люди з синдромом Дауна та люди з аутизмом) із Одеси, Львова та Києва протягом двох годин створять спільну театральну виставу.

Перші дві їхні вистави вже відбулися в Одесі та у Львові.

Інтервенція (лат. Interventio — втручання) означає, що до спільної імпровізації будуть залучені всі глядачі. Співтворчість особливих акторів і гостей відбудеться не лише в площині театру. Присутні зможуть долучитися до живопису на мольбертах і створити арт-колажі під керівництвом арт-терапевта Ануш Агамян; взяти участь у спільних театральних вправах та іграх різних акторських шкіл під керівництвом київського режисера Сергія Ененберга.

На думку авторів проекту, люди з особливими потребами отримають унікальну можливість і неповторний досвід спілкування з людьми «світу норми».

Вистава-містерія складається із таких компонентів: «театрально-драматичні мініатюри театру «Будьмо» (Київ) — уривки з п’єс Шекспіра і Ліни Костенко, «хореографічні номери» ансамблю «Сонячні промінчики» (Одеса), уривки вистав театру тіней «Крила» (Львів). Під час арт-інтервенції звучатимуть вокальні номери у виконанні акторів театру «Будьмо», відбуватимуться перформанси художників Петра Славинського і Віктора Боровика, будуть представлені відеоновели про унікальних художників з інвалідністю з усього світу.

Сергій Ененберг, керівник київського театру «Будьмо»: «Ми спостерігаємо в нашому суспільстві зневажливе ставлення до людей із фізичними і психічними вадами, відчуження та ворожість щодо них. Але мистецтво так званих аутсайдерів набуває у всьому світі значення певної оптики, за допомогою якої сучасна людина може побачити власний світ у несподіваному ракурсі, отримати урок щирості, беззахисного сприйняття реальності, властивого «наївним» художникам».

Алла Гуменчук, мати 26-річного сина з особливими потребами, співорганізатор львівського театру «Крила»: «Люди з особливими потребами оголюють реальність. Вони знімають з нас, людей «світу норми», маски. Адже вони не вміють лукавити, кажуть і роблять те, що думають. Дивлячись на них, люди світу норми бачать, що немає обмежень людським можливостям. Це, звичайно ж, додає впевненості насамперед їм самим».

Організатори прагнуть за допомогою цього проекту усунути дискримінацію людей з інвалідністю в контексті доступу до якісних культурно-мистецьких процесів.

Вхід на виставу — безплатний.

Фото із Фейсбуку.