Берлін спрямує в Україну 1,5 мільйона євро на закупівлю медичного обладнання для військових шпиталів і медичних пунктів згідно з угодою, підписаною українським та німецьким міністерствами оборони. Про це повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник на своїй сторінці у Twitter. Кошти підуть на мобільні рентген-апарати, цифрові хірургічні машини та ангіографи.

Загалом від початку воєнного конфлікту на Донбасі Німеччина надала Києву фінансову допомогу, яка становить 1,4 мільярда євро. Крім того, Євросоюз спрямував на підтримку України понад 15 мільярдів євро.

Наступного року військовий бюджет ФРН сягне рекордної позначки — 50,36 мільярда євро. Про те, що Німеччина продовжить збільшувати витрати на військові цілі вже невдовзі, хоча, починаючи з 2014 року, цей бюджет і без того зріс на третину, повідомила інформаційна агенція dpa.

Тож витрати на утримання бундесверу, придбання озброєнь і зарубіжні місії збільшаться на 6,4% порівняно із сумою 47,32 мільярда євро, передбаченою цього року. За повідомленням dpa, ще недавно міністерство оборони ФРН планувало трохи менші видатки на це, але з приходом на посаду нового керівника оборонного відомства Аннегрет Крамп-Карренбауер воно взяло новий курс.

Утім, навіть такими темпами Німеччина не наблизиться у 2024 році до показника у 2% від ВВП, котрого від неї очікує президент США Дональд Трамп. У кращому разі це станеться не раніше, ніж у 2031-му, що визнала і сама Крамп-Карренбауер.

До речі, таке зобов’язання узяли на себе всі 29 країн — членів НАТО. Щоправда, поки його виконали Литва, Латвія, Польща, Естонія, Велика Британія, Греція і США. Водночас військові витрати Вашингтона становлять 3,39% від ВВП, а Німеччини — 1,3%. За даними dpa, кожен американець щороку переказує у національний військовий бюджет 1631 євро, а кожен німецький громадянин — 518 євро.

Німецька опозиція критикує власний уряд за такі витрати, називаючи їх «божевіллям на озброєнні». Втім, Вашингтон вважає, що Німеччина робить недостатній внесок у трансатлантичну солідарність. І хоча на цьому ґрунті між двома країнами часто спалахують гострі дискусії, однак ФРН усе-таки робить кроки до збільшення оборонного бюджету.

Берлін.