Про відповідний документ у четвер домовився прем’єр Великої Британії Борис Джонсон з ЄС на саміті спільноти у Брюсселі. У Євросоюзі заявили, що чекають на початок роботи угоди уже з 1 листопада.

Що саме стоїть за новими домовленостями і чим вони відрізняються від попереднього «плану Терези Мей» — наразі достеменно невідомо. За даними ЗМІ, Джонсон пішов на значні поступки в питанні ірландського кордону, зокрема домовлено про заснування прикордонної митної служби в Ірландському морі.

Проте нова угода не означає розв’язання проблеми Brexit. Учора прес-секретар Лейбористської партії Джон МакДоннелл припустив, що сьогоднішнє голосування у британському парламенті буде «досить близьким» до схвального результату, але, найімовірніше, голосів для погодження не вистачить, повідомляє «Європейська правда» із посиланням на Reuters. Значна кількість депутатів інших партій також заявили, що висловляться «проти». Але Борис Джонсон все ж намагатиметься переконати парламентаріїв.

Якщо голосування виявиться успішним, то Європарламент уже наступного тижня, який буде пленарним, скаже своє слово стосовно Brexit. Поки не зрозуміло, що ж буде, якщо британці не підтримають угоду. Президент Європейської Ради Дональд Туск у рамках саміту ЄС заявив: якщо Лондон попросить про чергову відстрочку, то лише тоді він радитиметься з лідерами держав спільноти, як з цим бути, пише DW.