Випускниця Київського університету ім. Т. Шевченка, котра вже багато років живе у Болгарії, вважає, що це буде найкращим вшануванням пам’яті українського вченого, публіциста, історика, фольклориста й громадського діяча Михайла Драгоманова, який з 1889-го (і до його смерті, в 1895 році) на запрошення Софійського університету читав лекції на кафедрі загальної історії історико-філологічного факультету. Він був похований у Софії — за його могилою тепер доглядають українські дипломати й українці, котрі живуть у країні. 

Як зазначив інформаційний портал «Украински вести», який виходить українською і болгарською мовами у Болгарії, за 14 років «Драгомановські студії» перетворилися на своєрідний майданчик, де зустрічаються науковці Болгарії та України й обмінюються своїми дослідженнями спадщини Драгоманова, його впливу на розвиток українсько-болгарських зв’язків, а також новинками в галузі етнології і фольклористики.

Учасників 14-ї міжнародної конференції вітали директор Інституту етнології і фольклористики при Болгарській академії наук  Петко Христов, посол України в Болгарії Віталій Москаленко, голова правління Наукового товариства історії дипломатії і міжнародних відносин України Ірина Матяш, голова Спілки українських організацій у Болгарії Олена Коцева.

Дуже цікавою була доповідь доцента Сумського державного університету Валерія Власенка, який поділився вивченням українських друкованих видань, що виходили у Болгарії в період між Першою і Другою світовими війнами. А декан факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія» Алла Атаманенко розповіла про те, як в Україні сприймають проблеми й розвиток української діаспори в Болгарії. Її доповідь доповнила доктор наук Таня Матанова, яка вивчає підприємницьку діяльність української спільноти в Болгарії. Ірина Матяш уже не вперше наголосила на внеску Михайла Драгоманова у формування історично-філологічного напряму при вивченні українського героїчного епосу і його впливу на болгарських науковців. 

З метою активізації болгарсько-українських наукових зв’язків учасники міжнародної конференції ухвалили рішення, що з 2021 року «Драгомановські студії» організовуватимуться факультетом слов’янської філології і кафедрою україністики Софійського університету. Вони визначатимуть теми наукових доповідей, запрошуватимуть на конференції вчених Болгарії та України. А Антоніну Якімову, яка була ініціатором створення «Драгомановських студій», одноголосно обрали їх почесним головою.

Без сумніву, проведення подібних конференцій зближає не тільки науковців Болгарії і України, а й привертає увагу до неї болгарських студентів, котрі вивчають українську мову в Софійському університеті.