Група столичних мотоциклістів допомагатиме рятувати людські життя. Днями вони підписали договір з Київським міським центром крові. Про це повідомила прес-служба КМДА на офіційному порталі.

Відтепер вулицями столиці на мотоциклах їздитимуть не лише кур’єри Glovo чи Uber з великими брендованими заплічниками – з’являться справжні доставники компонентів крові. І хоча їхня місія куди серйозніша, ніж просто привезти клієнту замовлення з кафе, робота залишиться безоплатною. А все тому, що працюватимуть мотоциклісти на добровільних засадах. Транспортуванням компонентів крові у столичні заклади охорони здоров'я будуть займатися волонтери ГО «MotoHelp».

«Усе досить просто працює: учасники процесу підключені до спеціального мобільного додатку, завдяки якому вони дізнаватимуться про необхідність доставки крові в ту чи іншу лікарню. Той, хто буде територіально найближче до Центру крові, і стане перевізником», – пояснив механізм заступник голови столичної адміністрації Микола Поворозник.

За його словами, попередньо фахівці Київського центру крові спільно з волонтерами розробили план валідації та провели два тестових заїзди на чотирьох різних моделях мотоциклів. Результати дослідження показали, що доставка компонентів крові в такий спосіб абсолютно безпечна для збереження якості продукту. Поготів – вона є значно швидшою, ніж звичайний метод використання автомобіля. Двоколісний транспорт для «порятунку життя» – спеціальний і має відповідну назву – «BLOOD BIKE».

До слова, такі українські інновації мають підтверджену міжнародним досвідом життєздатність. Першу у світі громадську організацію, волонтери якої зайнялися доставкою компонентів крові на мотоциклах у співпраці з місцевими закладами охорони здоров’я, створили ще 1962 року в Англії. А вже у 2008 році там була заснована загальнонаціональна асоціація байкерів крові.