На Тернопільщині запустили лінію з вирощування саджанців із закритою кореневою системою, яку придбали у шведської компанії ВСС — світового лідера з виробництва сучасного устаткування для лісових насіннєвих центрів і розсадників.

Ще навесні 2017 року представники Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства відвідали лісництва в Госцілєрадові Люблінського воєводства (Польща), аби ознайомитися з комплексом BCC. А в жовтні на виставці в місті Йончопінг (Королівство Швеція) досягли домовленості про співпрацю. 2018-го фахівці компанії двічі відвідували підприємство для консультацій. У лютому 2019 року Тернопільщина переймала досвід у Швеції, після чого підписали договір про купівлю лінії касет й установки рампового поливу.

Днями в держпідприємстві «Чортківське лісове господарство» відбулося урочисте відкриття напівавтоматичної лінії посіву садивного матеріалу із закритою кореневою системою. Для поліпшення посівних властивостей підприємство використовує спецобладнання для переробки насіння, флотації, термотерапії та установки для обробки хімічними препаратами проти грибкових захворювань. Зокрема, у комплекс входить холодильна установка й спеціальні камери для зберігання насіння і посадкового матеріалу. Тут підтримують оптимальну вологість і температуру. Так, насіння жолудя засипають у бочки ємністю 55 л і за температури -3—5°С зберігають у стані біологічного спокою в холодильній камері.

Серед важливих елементів комплексу — лінія напівавтоматичного посіву компанії BCC, теплиця для вирощування садивного матеріалу, навіс притінення для дорощування посадкового матеріалу лісових порід і поле дорощування з рамповим поливом.

До слова, ця технологія дає змогу досягнути майже 100% приживлюваності й стійкості насаджень до хвороб. Також збільшує час посадки — не тільки навесні чи восени, а й навіть улітку. Лінія з напівавтоматизованого посіву для вирощування саджанців із закритою кореневою системою дає за зміну майже 500 тис. штук касет із сіянцями.

На сайті Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства повідомляють, що кращий ріст лісових культур і швидке їх зімкнення сприятиме швидшому та інтенсивнішому відновленню лісів на зрубах. А запровадження нових технологій допоможе частково розв’язати проблему всихання дерев, оновити насадження і перейти до вирощування на засадах, наближених до природи лісівництва.

Фото надано прес-службою Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.