Перший заступник керівника Офісу Президента України Сергій Трофімов, перший заступник голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Як зауважив голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, цією презентацією започатковано широкий суспільний діалог про впровадження найважливішого етапу ключової реформи. А саме — удосконалення Основного Закону в частині змін територіального устрою держави та запровадження реального місцевого самоврядування відповідно до положень Європейської хартії. Профільний комітет налаштований на конструктивний діалог з усіх питань, які виникатимуть під час дискусії, наголосив його очільник.

«Ми працюємо відкрито та демократично, дослухаємося до кожної пропозиції, що надходить до комітету, — сказав він. — Результатом такого діалогу має стати суспільний консенсус з усіх питань, що дискутуються. Наша країна перебуває в дуже складній політичній та соціально-економічній ситуації, спричиненій анексією Криму та частини територій Донецької та Луганської областей. Ми — під постійною загрозою можливої військової агресії з боку Російської Федерації і готуємося до подій, які можуть потребувати максимальної концентрації економічних та людських ресурсів держави. Саме реформа децентралізації створює передумови для прискореного економічного розвитку країни».

А. Клочко під час презентації змін до Конституції зачитав вітальне слово від Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. «Мета реформи полягає не в кількості створених громад, а у формуванні спроможності органів місцевого самоврядування», — йшлося в ньому. Усі домовленості з приводу запровадження змін розглянуть на платформі консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради, запевнив Д. Разумков.

Перший заступник керівника Офісу Президента Сергій Трофімов поінформував, що глава країни одним із основних пріоритетів своєї роботи бачить надання громадам можливості самотужки вирішувати питання власної життєдіяльності.

У заході взяли участь народні депутати, експерти з питань децентралізації та місцевого самоврядування, представники громадського сектору. Голова підкомітету профільного комітету Верховної Ради, перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко подякував усім, хто, відклавши справи на місцях, приїхав обговорити ключові напрями, відповідно до яких запроваджуватимуть зміни до Конституції. Нині бодай одна громада є в кожній області, наголосив він. Дивлячись на її успішну історію, а вона так чи інакше успішна, люди прагнуть, щоб ця історія розвивалася вже не тільки на рівні громад, а й на рівні всієї країни. Однак та система правління, яка прописана в Конституції, вже застаріла, наголосив О. Корнієнко. Втім, нову модель, за його словами, не треба шукати довго, адже наша децентралізація проводиться за європейськими зразками. Тепер необхідно напрацювати зміни до Конституції для того, щоб наблизити владу до людей, наголосив парламентарій, та забезпечити повну імплементацію Європейської хартії місцевого самоврядування. Це дозволить забезпечити незворотність процесу децентралізації та закріпити новий адміністративно-територіальний устрій в Основному Законі.

На даному етапі маємо понад 4,5 тисячі територіальних громад, які утворюють 992 ОТГ. Вони охоплюють понад 10 мільйонів мешканців та більш як 41 відсоток нашої території. Після того, як відповідні зміни внесуть до Конституції, ОТГ мають покрити всю Україну і більше не буде територій, на які не поширюватиметься юрисдикція органів місцевого самоврядування, кажуть законотворці. Пропонують також запровадити трирівневу систему адміністративно-територіального устрою. Базовий рівень становитимуть громади, субрегіональний — округи і третій рівень — регіони.

Чого ж варто чекати? Очікується, що громада стане головною ланкою місцевого самоврядування. На цьому рівні обиратимуть раду громади і голову терміном на чотири роки, а також формуватимуть виконавчий комітет, яким керуватиме голова ради.

Райони у майбутньому мають намір ліквідувати, а замість них утворити округи. Вони складатимуться з громад. У Конституції пропонують чітко визначити, що регіонами України є Автономна Республіка Крим та області. Водночас, на обласному рівні мають намір залишити обласні ради, які обиратимуть на чотири роки. До їх компетенції віднесуть взаємовідносини між громадами в області, реалізацію проектів регіонального значення та управління спільним майном територіальних громад регіону. Усі місцеві адміністрації пропонують ліквідувати, а на рівні округів утворити префектури. Префекти представлятимуть виконавчу владу, а призначатиме та звільнятиме їх Президент за поданням Кабміну строком на три роки.

Уже незабаром у профільному комітеті працюватимуть над пакетом законів стосовно децентралізації. Це, наприклад, закон про префектуру, зміни до закону про місцеве самоврядування (фактично нова його редакція), зміни до закону про місцеві вибори, прийняття нової редакції закону про службу в органах місцевого самоврядування, удосконалення закону про державну службу тощо. Усі ці документи допоможуть одразу швидко перейти від запровадження змін до Конституції до практичного їх запровадження в життя, наголосив О. Корнієнко.

Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак, зі свого боку, наголосила на тому, що курс на децентралізацію під час зміни влади не тільки не змінився, а, навпаки, йде до логічного завершення і повномасштабної реалізації реформи місцевого самоврядування.