Нова книжка відомого професора-природоохоронця Федора Гамора «Від української ініціативи — до транс’європейського об’єкта Всесвітньої природної спадщини» щойно побачила світ. Про актуальність 300-сторінкового видання (на знімку) засвідчує уже той факт, що її видано за фінансової підтримки обласної ради (голова — Михайло Рівіс) та облдержадміністрації (голова — Ігор Бондаренко).

Це п’ята книжка за три роки, в якій європейського визнання учений, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського 
біосферного заповідника аргументовано та обширно інформує суспільство про досвід збереження унікальних українських природних і культурних цінностей, акцентуючи водночас на проблемах запровадження у Карпатському регіоні стратегії сталого розвитку.

У цьому ж виданні ґрунтовно розглядаються актуальні питання з історії створення та менеджменту транснаціонального серійного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». Висвітлюється багаторічний досвід європейської екологічної співпраці та погляди швейцарських, німецьких і українських експертів на проблеми збереження пралісів. Привертається увага до міжнародних наукових форумів, які започаткували підготовку цієї номінації та розгортання європейського процесу збереження старовікових букових лісів.

Тут доречно нагадати, що об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи», ініційований завдяки зусиллям автора цієї книжки — серед 12 європейських країн, які входять до нього, українська частка займає майже 30 відсотків його площі.

Фоторепродукція автора.