На знімку: в музеї.

Сільський музей був створений у Новомиколаївці Новоукраїнського району 10 років тому за фінансового сприяння керівника ТОВ «Лан» Олега Макодзеби (на знімку). Господарство повністю взяло на себе і його утримання, і зарплати зберігачу. 

Тодішній завідувач музею Василь Компанієць, який водночас навчав дітей різьбярства та інших ремесел, активно проводив археологічні розвідки, займаючись дослідницькою діяльністю. Саме завдяки йому науковці отримали підтвердження того, що на території нинішньої Новомиколаївської сільради були поселення пізньої бронзової доби XI—IX століття до нашої ери. Підтвердженням цього стали виявлені історичні артефакти трипільської культури раннього етапу та заключної фази пізнього Трипілля і білогрудівської та черняхівської культур. Серед експонатів музею є знахідки, яким понад шість тисяч років. Це первісні кам’яні знаряддя праці, унікальні фрагменти перших виробів (ще до виникнення гончарства), елементи зброї тощо.

Дуже цікаво про це розповідає під час ознайомчої екскурсії місцевий дослідник і автор чималої добірки краєзнавчої літератури Анатолій Ковирьов.

Згодом творці та зберігачі музею прийняли рішення про його переселення до приміщення місцевої школи, справедливо вважаючи, що це стане цікавинкою навчального закладу. Після смерті Василя Компанійця його справу продовжила дружина Катерина, яка й очолює музей нині. А господарство і надалі всіляко підтримуватиме заклад, запевнив керівник ТОВ «Лан» Олег Макодзеба. Місцеві жителі ідею вітають, адже тут містяться краєзнавчі матеріали, які мають справжню наукову цінність і, безумовно, сприятимуть навчанню і вихованню підростаючого покоління. А воно щорік збільшується. Цьогоріч тут навчається понад 80 учнів, серед них — 12 першокласників. Гарну демографічну ситуацію можна пояснити і тим, що базове господарство завжди готове забезпечити роботою усіх охочих.

«Те, що я бачив 10 років тому в Європі, сьогодні стає реальним у нас. І я вам скажу відверто: ніде і ніхто не цінуватиме вас так, як на тій землі, де ви народились і виросли, — зауважує з оптимізмом Олег Макодзеба. — Не потрібно їхати за великими заробітками за кордон. Нині і в нашому господарстві висококваліфіковані спеціалісти, механізатори та водії можуть отримувати по 20—30 тис. грн на місяць».

Підтвердженням позиції керівництва господарства є й той факт, що воно завжди підтримує підшефний освітній заклад, допомагає йому. Цьогоріч Олег Макодзеба подарував школі комп’ютерну техніку.

Фото автора.