Патріотичні заходи на честь трьох уславлених земляків — борців за незалежність рідної землі у роки Української революції 1917—1921 років відбудуться 1—3 листопада у Літинському районі на Вінниччині.

Генерал Яків Гандзюк командував військовими з’єднаннями Центральної Ради, у січні 1918-го захищав Київ від наступу російських військ. Потрапив у полон, але не зрадив Україну. Загинув за рідну землю від рук ворогів.

Полковник Яків Гальчевський, учитель за фахом, у 1919 році за дорученням Симона Петлюри очолював повстанський рух проти російських загарбників, спершу на Поділлі, а пізніше — на Правобережній Україні, знаний під псевдо «Орел». Його життя обірвала у бою ворожа куля.

Яків Шепель пішов на фронт Першої світової після закінчення юридичного факультету Одеського університету. За мужність став Георгіївським кавалером. Після демобілізації повернувся у рідний край, служив ад’ютантом у полковника Гальчевського, пізніше командував військовими частинами армії УНР та повстанськими з’єднаннями. Відомий як отаман, під орудою якого Вінницю тричі звільняли від більшовицьких окупантів.

— Ці люди віддали своє життя за незалежність рідної землі, тому вже увійшли в історію України як її мужні захисники, — каже голова громадської організації «Берегиня» Валентина Іванішина. — Але ж їхні біографії мало популяризуються. У радянські часи взагалі замовчувалися. На прикладах їхнього життя маємо виховувати нові покоління українців.

Біографії трьох Яковів досліджувала ще одна громадська організація — «Кипорів Яр». Її голова, керівник Подільського центру прав людини, Михайло Бардин стверджує, що ними встановлено життєвий шлях названих героїв, населені пункти, де вони народилися, навчальні заклади, в яких здобували освіту, місця боїв, а також місця і дати загибелі.

Відважним землякам присвятив свою творчість вінницький письменник, дослідник історії краю, Олександр Дмитрук.

— Після декомунізації у Вінниці з’явилися вулиці, названі іменами Гандзюка, Гальчеського та Шепеля, — каже пан Олександр. — Це справедливо. Однак засмучує те, що навіть ті, хто проживає у будинках на цих вулицях, мало знають або взагалі не знають, хто ті люди, прізвища яких значаться на табличках.

Вшанування пам’яті трьох Яковів розпочнуть з молодіжного військово-патріотичного фестивалю. Крім того, у школах району відбудуться уроки історії, на яких учням розкажуть про славетних земляків. У райцентрі організують тематичну виставку, присвячену подіям Української революції 1917—1921 років, один з її розділів розповідатиме про Гандзюка, Гальчевського і Шепеля.