Її учасники вимагали від влади покарати вбивць та замовників убивства активістки з Херсона.

Цими днями про необхідність довести слідство до завершення і притягнути всіх причетних до злочину до відповідальності закликали Сполучені Штати, Франція, Британія, Німеччина, ЄС та ООН. Зокрема, в заяві представництва ЄС в Україні, розміщеній у Твіттері, йдеться: «Сьогодні минає один рік з дня смерті Катерини Гандзюк. Як підкреслив комісар ЄС з питань європейської політики, сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган, справа не забута. Замовники досі не притягнуті до відповідальності. Безпечні умови для активістів громадянського суспільства повинні бути гарантовані в Україні».

«Рік тому правозахисниця Катерина Гандзюк померла після того, як її облили кислотою, — написала у Твіттері посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс. — Щиро співчуваю її родині та сподіваюся, що злочинці будуть притягнуті до відповідальності якомога швидше. Ще одна страшна історія насильства проти жінки, яка боролася з корупцією».

А тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор виступив зі зверненням на YouTube-каналі посольства. Він назвав Катерину Гандзюк «справжньою жінкою великої відваги», яка «пожертвувала собою заради країни». «Ми вимагаємо правосуддя для Катерини і її родини», — зазначив він. «Ми пам’ятаємо Катерину та працюватимемо заради того, аби Україна стала тією країною, заради якої вона віддала своє життя», — сказав посол.

Тим часом в ООН закликають Україну покласти край безкарності за злочини проти активістів та журналістів. При цьому в ООН нагадали про Вадима Комарова, Павла Шеремета, Олеся Бузину, Катерину Гандзюк, Миколу Бичко, яких було вбито протягом останніх п’яти років. «Але їхні вбивства або не розкрито, або не розслідують», — нагадують в Управлінні ООН з прав людини. «Притягуючи злочинців до відповідальності, уряд може попередити майбутні напади, — вважає глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер. — В країні, де триває збройний конфлікт і звучать заяви про широкомасштабну корупцію, захист журналістів та активістів, які сміливо висловлюють свою думку та інформують суспільство, є ключовим фактором», повідомляють «Новини ООН».

Фото: hromadske.ua