Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики рекомендуватиме Верховній Раді ухвалити у другому читанні проекти законів «Про внесення змін до Земельного кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству» (№ 0858) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками» (№ 0853).

Відповідне рішення було ухвалено за результатами розгляду законопроектів на вчорашньому засіданні комітету.

Акцентувавши увагу на важливості законопроекту № 0858, голова комітету Микола Сольський зауважив, що його норми було відкориговано відповідно до головного антирейдерського закону (йдеться про Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності». — Ред.), який Верховна Рада ухвалила на початку жовтня.

За словами народного депутата Артема Нагаєвського, до проекту було подано 87 поправок, 82 з яких враховано і 5 відхилено.

Основні новації документа озвучив експерт Сергій Біленко. Це, зокрема, повна автоматизація взаємовідносин між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та Державним земельним кадастром. «Сьогодні, на жаль, у нас є непоодинокі випадки, коли відомості Державного земельного кадастру та Держреєстру речових прав про одну й ту саму земельну ділянку є різними. У результаті трапляються випадки подвійної реєстрації договорів оренди з різними орендарями. Причин дві. Перша — невідповідність баз даних цих двох установ. Друга — відомості про права на землю, зареєстровані до 2004 року, на жаль, у багатьох випадках зберігаються лише у паперовій формі. Тому законопроектом надається доручення Кабінету Міністрів провести повну інвентаризацію всіх паперових носіїв, які містять інформацію про зареєстровані права на земля до 2004 року, та внести ці відомості до Державного земельного кадастру без подачі будь-яких заяв, або в автоматизованому режимі», — розповів експерт.

Крім того, законопроект пропонує надати власникам земельних ділянок і власникам корпоративних прав на частку в статутному капіталі господарських товариств інструмент для боротьби з підробними підписами на договорах оренди землі та документах про відчуження часток у статутних капіталах. Їм надається можливість складення нотаріально посвідченого правочину, який буде в якості обтяжень вноситися до державних реєстрів. З моменту внесення вказаних даних державні реєстратори не прийматимуть документи, складені не в нотаріальній формі.

Перший заступник міністра юстиції Євгеній Горовець також висловився на підтримку законопроекту, назвавши його важливим кроком у подоланні рейдерства у земельній сфері. «Ми, як Мін’юст, за два місяці відколи ми працюємо, вже зрозуміли глибину проблеми, бо отримуємо великий потік звернень щодо цієї проблематики. Зокрема, щодо договорів оренди та алгоритму припинення їх чинності в реєстрі речових прав. Справді, тут є прогалина в законодавстві. Законопроект це вирішує і це чудово», — наголосив він.

Що стосується проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками» (№ 0853), то до нього надійшло 10 поправок, з яких повністю або редакційно враховано дев’ять, відхилено одну. Цей документ має удосконалити вітчизняне законодавство, адже нині механізм оренди водних об’єктів виписаний у Водному кодексі не дуже коректно, зауважив Артем Нагаєвський. З тексту не зрозуміло однозначно, яким саме документом вказана оренда має оформлюватись — договором оренди водного об’єкта чи земельної ділянки, або двома одразу. Нині законопроект чітко визначає, що це має бути договір оренди земельної ділянки, але оскільки договір оренди водного об’єкта має свою специфіку, в договорі оренди обов’язково мають бути зафіксовані обов’язки орендаря щодо збереження водного об’єкта. Невід’ємною частиною договору має бути паспорт цього об’єкта.

Крім того, комітет затвердив план роботи на період роботи другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання та визначив графік своїх засідань на листопад 2019 року.