Президент України Володимир Зеленський учора відвідав із робочою поїздкою Харківщину, де представив нового голову обласної державної адміністрації Олексія Кучера та ознайомився з роботою підприємств оборонно-промислового комплексу.

Глава держави побував, зокрема, на Харківському авіаційному заводі, заводі імені Малишева. «Я в шоку від статистики, — заявив Володимир Зеленський на зустрічі з активом області та керівниками підприємств. — З 2009 року в Україні для внутрішнього ринку побудовано лише один танк. Тоді як за радянських часів виготовляли 900 танків на рік». Під час зустрічей ішлося про те, що на багатьох оборонних підприємствах є значна заборгованість із зарплати — на деяких заводах аж до чотирьох років, — дуже низька зарплата, заводські приміщення взимку не опалюються і люди працюють за температури нуль градусів. Натомість військово-промислові підприємства Харківщини виробляють сучасні БТРи, виробничі потужності дають змогу виготовляти сім БТРів на місяць.

В. Зеленський доручив Кабінету Міністрів упродовж тижня виробити і затвердити план дій щодо стабілізації ситуації у вітчизняному оборонно-промисловому комплексі, скликати спеціальне засідання уряду за участю всіх міністрів та керівників правоохоронних органів, а до настання зими створити нормальні умови праці на оборонних підприємствах. «Щоб ми розуміли, хто замовник, скільки танків, чому ми для когось, для Таїланду, приміром, робимо, а для України нічого не робимо, чому у нас є чудові літаки і конструктори, тільки ми нічого не виготовляємо і нічого не літає», — сказав глава держави. А новопризначеному голові ОДА порадив зібрати нараду за участю представників великого бізнесу, керівників великих підприємств, бізнес-асоціації Харківщини.

Як розповів генеральний директор ДК «Укроборонпром» Айварас Абромавічус, наразі до складу концерну «Укроборонпром» входить 137 підприємств, із них 21 підприємство — на тимчасово окупованих територіях, 46 підприємств є збитковими, заборгованість із зарплати становить понад 10 мільярдів гривень. Водночас розрив між мегауспішними підприємствами і збитковими — колосальний. Наприклад, на одному зі столичних підприємств, яке виготовляє високоточне устаткування для ракет, середня зарплата — 59 тисяч гривень і працює багато молоді. А найнижча на Харківському авіазаводі — 3500 гривень. Правоохоронні органи наразі розслідують понад 500 кримінальних проваджень, серед фігурантів яких — високопосадовці оборонних підприємств. В «Укроборонпромі» сподіваються на ухвалення Верховною Радою нової редакції закону про державне оборонне замовлення, мають намір запустити пілотні проекти, зокрема з безплатного харчування і надання спецодягу для працівників.

«План є, однак без державної підтримки в нас нічого не вийде», — сказав А. Абромавічус, запропонувавши скликати спеціальне засідання РНБО для обговорення фінансового оздоровлення всієї сфери ОПК. Після цього Президент закликав харківських бізнесменів надати підтримку вітчизняним підприємствам ОПК, «якщо в них є на те громадянська воля».