Правляча коаліція, котру складає блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) та Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), розробили та внесли на розгляд Бундестагу законопроект, котрий має захистити газопровід «Північний потік-2», що прокладається в обхід України, від посилених правил оновленої Газової директиви ЄС.

У такий спосіб ФРН намагається повернути собі право самостійно вирішувати питання транзитів блакитного палива, повідомляє видання Bild у випуску за 6 листопада. Якщо закон буде ухвалено, то він зніме обмеження щодо «Північного потоку-2», накладені Газовою директивою Європейського Союзу.

Ідеться про нові обмеження, що їх передбачає Третій енергопакет ЄС на газопроводи з третіх країн, також і на «Північний потік-2». Відповідно до цих правил постачальник вуглеводнів не може бути і власником газопроводу водночас. Також у магістралі мають бути зарезервовані потужності для незалежних постачальників. У випадку з «Північним потоком-2» це загрожує великими збитками російському «Газпрому».

Але обмеження Газової директиви не стосуються ліній, споруджених до 23 травня 2019 року — на них вони не поширюються. До цієї дати всі питання вирішувалися на рівні країни, на берег якої виходить транзитна магістраль. Правляча коаліція пропонує вилучити цей останній пункт, що дасть змогу «Газпрому» з «Північним потоком-2» уникнути обмежень, котрі застосовує стосовно нього ЄС — така собі тепла ванна для російського газового монополіста від Німеччини.

Аналізуючи таку пропозицію правлячої коаліції, Bild зазначає, що в разі її ухвалення це буде порушенням Газової директиви ЄС.

Берлін.

Довідка

«Північний потік-2» повністю належить «Газпрому», але частково фінансується європейськими енергетичними компаніями Shell, Engie, OMV, Wintershall та Uniper. Пролягає через води РФ, Фінляндії, Швеції, Данії, Німеччини. У Балтійському морі вже прокладено понад дві тисячі кілометрів труб — 83% від загальної протяжності. Цим транзитом «Газпром» планує доправити у Європу більшу частку обсягів вуглеводнів, котрі досі постачалися туди українською ГТС. За планами російського газового монополіста, запуск магістралі мав збігтися із закінченням чинного контракту на транзит газу через Україну — 31 грудня 2019 року.