Нещодавно весь православний світ святкував День святих Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Імена святих символізують найкращі чесноти людей, які піклуються про дітей, тому невипадково саме в цей день в Україні відзначають День усиновлення.

День усиновлення — це день вшанування прийомних батьків, вихователів дитячих будинків сімейного типу, педагогів, лікарів, усіх, хто причетний до усиновлення і захисту прав дитини. Це день радості тисяч дівчаток і хлопчиків, які знайшли щастя в люблячих і турботливих сім’ях. 10 років поспіль День усиновлення у Новоград-Волинській міській ОТГ святкують у рамках клубу для прийомних сімей «Родоцвіт», який організовано на базі Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Цьогоріч святкове засідання було організовано в Музеї родини Косачів, куди були запрошені шановні батьки нашого міста, в. о. міського голови Оксана Гвозденко, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Лілія Хрущ, начальник відділу інформації та зв’язків з громадськістю міської ради Оксана Талько, головний спеціаліст служби у справах дітей міської ради Сергій Трофимчук та голова наглядової ради ПрАТ «Новоград-Волинський хлібозавод».

Для урочистого відкриття зустрічі до вітального слова було запрошено в. о. міського голови: «Турбота про дітей, які з тих чи інших причин втратили сім’ю, — наше спільне завдання, обов’язок влади, суспільства, держави. Я дякую вам за сміливість і прагнення зігріти теплом сімейного затишку серця, що потребують любові та піклування. Ви достойні найвищих почестей і нагород!»

Модератор заходу Антоніна Лапинська підкреслила, що міська влада завжди з шаною та глибокою повагою ставиться до тих, хто небайдужий до дитячої долі, а саме до вас, дорогі батьки. Свідченням цього є щорічне відзначення прийомних сімей у відкритому рейтингу «Гордість міста», привітання діток до Дня захисту дітей, пошук благодійників для облаштування дитячого будинку сімейного типу.

Також з вітальним словом до присутніх звернулися директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Лілія Хрущ, голова наглядової ради ПрАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» Ольга Мізернюк, від прийомних сімей Ніна Маліновська. Ольга Мізернюк від ПрАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» вручила смаколики для дітей та хлібобулочні вироби для дорослих. За що подяка генеральному директору підприємства Сергію Портянку. А також прийомні сім’ї та батьки-вихователі від Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді отримали в подарунок скатертини, які є важливим атрибутом для будь-якого сімейного свята.

На завершення зустрічі з вітальним словом звернулася директор Музею родини Косачів Людмила Гамма, яка запросила всіх присутніх на екскурсію музеєм.

Наше місто завжди популяризувало сімейні форми виховання дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Якщо ви небайдужі до долі дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, та вирішили створити прийомну сім’ю, патронатну родину або ж усиновити дитину, звертайтеся по допомогу до місцевих центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та служб у справах дітей.

Антоніна ЛАПИНСЬКА, директор Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Фото надано автором.