Любити, шанувати і плекати рідну мову — святий обов’язок кожного українця. Надто в останні роки, коли наша держава протистоїть агресії північного сусіда. І хто, як не мешканці прифронтових територій, відчули на собі всю силу російської пропаганди, коли під виглядом «захисту» російськомовного населення було розпочато війну. Тому День української писемності та мови, який відзначатимемо завтра, тут особливе свято. Уже напередодні на Донеччині в центральній міській бібліотеці Авдіївки було підготовлено виставку «Мовна скарбниця народу». До уваги читачів представлені книги Дмитра Білоуса «Безцінний скарб», Мар’яни Лановик «Українська усна народна творчість», Руслана Кацавця «Золоте джерельце», посібники, довідники, словники і просто збірки віршів.

Також бібліотекар центральної міської бібліотеки завітала до шкільної бібліотеки ЗОШ № 1, де провела для учнів мовознавчу вікторину «Мовні перлини». Під час заходу діти поринули в чудовий і прекрасний світ нашої мови, дізналися про роль мови у житті людини. Юні шанувальники рідного слова виявилися гарними знавцями мови, відгадавши усі запропоновані ребуси.

Тим часом 8 листопада Українське радіо проведе щорічну акцію «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності», присвячену Дню української писемності та мови.

Зачитуватиме текст відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який готує акцію вже 13 років поспіль.

Цього року автор внесе у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису. Новацією стане і те, що учасники зможуть майже одразу перевірити свою роботу.

«Зазвичай ми отримуємо листи впродовж двох днів, а потім півтора-два тижні команда людей їх перевіряє, — повідомив пан Авраменко. — Це дуже громіздка і складна робота. Виходить, що люди написали диктант, а десь у грудні ми підбиваємо підсумки. Це вже не так актуально. Тому ми подумали, а чому не зробити так: продиктували текст, узяли невеличку паузу на 3-4 хвилини і після цього вивісили на сайт, на екрани. Я озвучу орфограми, пунктограми, все прокоментую, щоб свято було завершено цього ж дня».

Якщо ж говорити про актуальність акції, то варто нагадати, що спочатку на перевірку до авторів ідеї надходило по 5-6 тисяч листів iз готовими диктантами, а минулого року це число перевищило вже 30 тисяч. Причому йдеться лише про офіційні дані. А реально перевірити свої знання у визначений день збирається набагато більша кількість охочих. Останнім часом диктант пишуть і наші співвітчизники, які проживають за межами країни.

Тим часом Олександр Авраменко закликає не надто критично ставитися до результатів своєї праці, адже дві-три помилки — це хороший рівень, каже мовознавець.

Ті ж, хто ж все-таки напише без жодної помилки, отримають заохочувальні призи.

Додатково буде оголошено конкурс на найкращі твори про написання диктанту, які необхідно надіслати поштою до 11 листопада. Десять переможців також будуть відзначені спеціальною нагородою.

Варто також зазначити, що 9 листопада в Україні також вшановують пам’ять Преподобного Нестора-літописця — монаха Києво-Печерського монастиря, першого давньоруського письменника і літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Раніше існувала традиція 9 листопада, коли батьки відводили дітей в школу, а потім йшли до церкви: поставити свічку перед образом Нестора-літописця і помолитися, щоб він допоміг дитині в навчанні.

День української писемності та мови як офіційне свято було започатковано указом Президента України Леоніда Кучми в 1997 році, а з 2000 року в цей день у прямому ефірі «Українського радіо» транслюють «Диктант національної єдності», який може написати кожен бажаючий, виявивши цим самим любов до рідної мови.