Формат виїзних слухань вибрано не випадково, адже народні депутати хочуть бачити не лише, як працюють центральні органи, які забезпечують соціальну політику, а й побачити їхню роботу на місцевому рівні.

Реформа місцевого самоврядування передала частину соціальної політики на місцеві органи, які самостійно визначають пріоритети вразливих категорій населення. «Ми хочемо подивитися, як це відбувається у Харкові. Думаю, що наступне засідання може відбутися у Львові. Є міста, які можна брати за еталон, а вивчивши досвід, тиражувати його. У будь-якому разі, місцеві адміністрації визначають пріоритети. У КМДА, наприклад, це люди похилого віку, ветерани, діти з інвалідністю, відповідно до цього й формують бюджет. Важливо навіть не те, що ці категорії «підхоплюються» державою, а важливі заходи, спрямовані на те, щоб цих людей повернули у громаду. Щоб вони не залишалися у своїх домівках, щоб були частиною нашого суспільства. Для деяких з них, наприклад, людей у візочках, незрячих, ми ще не створили достатньо умов, щоб вони пересувалися вулицями, могли потрапити у будь-яку будівлю», — зауважила в коментарі «Голосу України» голова комітету Галина Третьякова.

За її словами, у Харкові діють гарні програми щодо людей з інвалідністю. «Тож ми хочемо на це подивитися. Адже програма дій уряду на наступні п’ять років передбачає акцент саме на них, як вразливу категорію», — додала депутат.

Щодо соціальної політики на наступні роки, то вона, за словами голови комітету, формуватиметься, зокрема, й ухваленими парламентом законами. «Ми думаємо, що такі закони, які ми намагаємося сформувати на основі досвіду різних міст, потрібні людям. У нас кожен закон — якась потреба. І ми пишемо їх після того, як спілкуємося з нашими громадянами. Тому ми їдемо у Харків показати, що зроблено і послухати, що про це думають харківчани. Мета харківського виїзного засідання — почути про проблеми, попрацювати з консультантами, фахівцями, щоб створити нові законопроекти. Потім обговорити їх, прийняти і подивитися, як на них реагує громада. Якщо буде зворотний зв’язок і необхідність, їх можна буде змінити», — наголосила Галина Третьякова, додавши, що це та комунікація, якої від депутатів чекає суспільство.

Загалом парламентський комітет планує зосередитися на шести пріоритетних реформах у державній соціальній політиці, які депутати хочуть вирішити у найближчі півтора-два роки.
Перша — це проблема тих, хто брав участь у війні, і створення пакета соціального захисту для таких людей за стандартами НАТО.
Друга — зайнятість. Як відомо, нині готується проект Трудового кодексу, але він регулюватиме лише трудові взаємовідносини. Питання зайнятості набагато ширше і включає також проблематику трудової міграції.

Наступні реформи — запуск другого рівня пенсійної системи та запровадження чесної компенсації за завдання шкоди життю та здоров’ю. «Маю констатувати, що за попередні роки ми не виробили механізму надання чесної компенсації за життя та здоров’я. Крім того, ми ввійшли в систему «зеленої карти» і маємо таку ситуацію: якщо українець завдасть шкоди здоров’ю якогось іноземця, ми заплатимо за ненавмисну шкоду сотні, можливо, навіть мільйони євро. Якщо шкода буде завдана українцю, то ця відповідальність буде обмежена нашим законом щодо страхування цивільної відповідальності й становитиме 250 тис. грн», — зауважила Г. Третьякова, додавши, що зрівнювання відповідальності передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС.

П’ятий напрямок — суб’єктивізація домогосподарств. Посилаючись на главу фінансового комітету Данила Гетманцева, Г. Третьякова зауважила, що ми маємо перейти до родинного (сімейного) оподаткування. «Це система, коли, запроваджуючи прожитковий мінімум, з нього не братимуться податки, або якщо вони взяті, повертатимуться у домогосподарства на кожного члена родини», — розповіла вона.

Шоста реформа передбачає наведення порядку у Фонді соціального страхування. До речі, перший законопроект у цій царині — «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування» (№ 2275) вже зареєстровано і найближчим часом буде розглянуто в першому читанні.