На урочистостях, організованих у відреставрованому вестибюлі поштамту, збудованого австрійської доби, зібралися міські владники, науковці, громадські діячі, журналісти.

Сама строга і велична будівля Чернівецького поштамту є свідченням важливості поштової місії для держави. Монументальну споруду збудували для поштово-телеграфного відомства Буковини за проектом відомого австрійського архітектора та службовця австрійських залізниць Фрідріха Зеца. Раніше міська пошта, що не мала приміщення, містилася у ратуші.

А взагалі-то, за словами науковця Сергія Осачука, поштовий зв’язок у нашому місті першими забезпечили шведи. Це були 1710—1716 роки. Росія саме розбила шведів під Полтавою у 1709-му. Вони відступили до Молдовського князівства, осіли у Чернівцях. Створили свою військову пошту, а згодом і цивільну. Коли ж війська Карла ХІІ залишили місто, пошта зникла. Тільки у 80-х роках ХVІII століття поштар-ентузіаст Вогель відкрив у Чернівцях кореспондентський пункт. А приміщення на вулиці Поштовій збудували за півтора року. Перші директори пошти не тільки працювали тут, а й проживали разом із сім’ями на третьому поверсі поштамту.

Завдяки нинішньому керівництву пошти, яке тут не проживає, забезпечено догляд за спорудою, приміщення постійно реставрується, щоби підтримувати заданий австрійськими архітекторами рівень. На щастя, вдається знаходити порозуміння і з керівниками «Укрпошти». Тому сьогодні є де прийняти громадськість, відвідувачів та урочисто відзначити ювілей.

Окрім погашення марки, свято запам’ятається ще й відкриттям нового відділення «Укрпошти» на ринку «Добробут». Тут персонал надає повний спектр поштових послуг: посилки, грошові перекази, листи, платежі. Стрічку на вході до нового приміщення під оплески відвідувачів урочисто перерізали директор Чернівецької дирекції «Укрпошти» Ярослав Цюпак та його заступник Василь Дубовінський.

«Попри труднощі поточного моменту, «Укрпошта» працює, розвивається, модернізується, відкриває нові напрями послуг. Пошта, як і завжди, йде до людей, забезпечуючи їх невід’ємними демократичними правами — на інформацію, на зв’язок з рідними, на вчасне отримання пенсій», — наголосив у своєму виступі Ярослав Цюпак.

Редакція «Голосу України» приєднується до численних привітань з ювілеєм Чернівецького поштамту, який є святом усіх поштарів України — багаторічних та надійних партнерів журналістів і видавців. Як кажуть на Буковині: наперед більше!

Фото надано автором.