Ніщо не здатне так порадувати співвітчизників, як статистика! У всі часи лише вона була здатна надихнути, зарядити оптимізмом, спонукати на нові й звитяжні справи і подолання недосяжних, на перший погляд, рубежів. От і нині надійшли статистичні дані про зростання заробітної плати в Україні за 2019 рік. І там досить-таки пристойна й багатообіцяюча, скажімо вам, картина!

За цей рік, з січня по вересень, інформує веб-портал finance.ua, рівень середньої зарплати зріс на 17,3%. У штатних працівників організацій, підприємств і установ з робочим персоналом понад 10 чоловік вона становила 15 405 гривень.

Найвища зарплата у національній обороні й управлінні, соціальному страхуванні, страховій та фінансовій сферах, а також у телекомунікаційників та інформаційників. Найнижчий показник платні у працівників з виробництва одягу, електрообладнання, текстильного виробництва, організації харчування, охорони здоров’я, будівництва.

«От тільки не треба нас дурити, — пишуть у коментарях до цитованого повідомлення співвітчизники, — у мене, наприклад, як була чиста зарплата 3300, так і залишилася! Бачимо, як зростає зарплата у міністрів, заступників, працівників Офісу Президента. Вона вимірюється сотнями тисяч з різними надуманими доплатами і надбавками...». Тут і додати нічого, правда?

На одному з телевізійних ток-шоу очільниця Міністерства фінансів Оксана Маркарова, пояснюючи, які переваги у проекту Держбюджету-2020, і порівнюючи його з відхиленим у першому читанні, погодилася з ведучим програми, що цей документ можна вважати «початком кінця епохи бідності».

«Цей бюджет побудований на кращому прогнозі — зростання. І це вже не тільки наша думка, а й думка міжнародних експертів, які бачать і вірять, що економіка України зростатиме», — пояснила Маркарова. Інфляція, мовляв, буде менша, реальні доходи людей — вищі.

«...Ми вперше не збільшуватимемо податки для бізнесу. Це важливо, тому що саме економічне зростання і розвиток бізнесу, підприємництва є обов’язковою умовою для подолання бідності», — продовжила очільниця Мінфіну.

Однак, за словами Маркарової, незважаючи на те, що пенсії і зарплати зростають, цих грошей все одно не вистачає на гідне існування. Річ, мовляв, у тому, що в країні тривалий час не проводилися реформи і все багатство країни було нерівномірно розподілене між монополіями, не доходячи до людей.

Коли б це говорила людина, яка тільки прийшла в уряд та в Мінфін, можна було б їй поспівчувати. Коли ж ми чуємо таке від міністра, то хочеться запитати, а що вона там робила попередні роки? Не реформи, ні?

І насамкінець. Представник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс під час брифінгу у Вашингтоні заявив, що Україні необхідно зменшити роль держави та олігархів в економіці.

«Гадаємо, що Україні потрібно досягти успіху у низці структурних реформ. Знову-таки, важливо покращити урядування та боротьбу з корупцією, а також зменшити роль держави та олігархів, паралельно проводячи фіскальну та монетарну політики, спрямовані на досягнення макроекономічної стабільності», — наголосив Райс.

Тож думай...те!