Про це йдеться у повідомленні Національного банку. У регулятора зазначають, що минулого місяця несуттєво знижувалися ціни на непродовольчі товари. Також зафіксовано сповільнення темпів зростання цін на деякі продукти харчування.

«Жорстка монетарна політика залишалася вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни. Це виявлялося як через канал обмінного курсу, який був міцнішим, ніж рік тому, так і через поліпшення інфляційних очікувань усіх груп респондентів», — так у Нацбанку пояснюють причини зниження споживчої інфляції. Зокрема, завдяки зміцненню гривні ціни на непродовольчі товари знизилися на 0,5 відсотка, якщо порівняти із жовтнем минулого року. Зокрема, за інформацією Держслужби статистики, подешевшали автомобілі, одяг та взуття, зафіксовано падіння цін на комп’ютери та побутову техніку, а ціни на меблі, фармацевтичну продукцію, товари особистого догляду тощо зростали нижчими темпами.

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки також істотно знизилися (до 7,4 відсотка у річному вимірі) під впливом сприятливої ситуації на валютному ринку та високого врожаю зернових та олійних. Уповільнилося подорожчання макаронних виробів, борошна та хліба, консервів, шоколаду. Також дещо меншими темпами зростали ціни на молочні та м’ясні продукти, а падіння цін на рис та оливкову олію навіть поглибилося.

Зростання цін на сирі продукти харчування дещо прискорилося (до 8,8% р/р). Очікувано подорожчали гречка, яблука та картопля з огляду на менші обсяги їхнього врожаю цього року. Також швидше підвищувалися ціни на цитрусові та банани. Водночас завдяки розширенню пропозиції знижувалися ціни на більшість овочів (крім картоплі), серед яких морква, цибуля, помідори, перець, буряк.

Фахівці Нацбанку вважають, що міцніший курс гривні та падіння світових цін на енергоресурси, навіть попри звуження пропозиції окремих продуктів харчування та розширення споживчого попиту, сприяють подальшому уповільненню зростання цін до цілі 5 відсотків у 2020 році.

Фото: minfin.com.ua