Павло Швець — один із тих, хто вирощує для нас урожаї, працюючи трактористом у ТОВ «Агрохолдинг 2012».

Фото Ірини КОЗАК.

Не так часто всі вони збираються разом, як зробили це напередодні свого свята аграрії Хмельниччини. Це ті, хто живе на землі, працює на ній, годується з неї сам і годує всіх нас. Причому незалежно від того, чи робить це на невеличкому городі біля хати, чи на полях, які засівають величезні корпорації. Все одно все починається і закінчується мозолястими руками селянина.

Трактористи і комбайнери, доярки і зоотехніки, Герої України і сільські пенсіонери — всі вони доклали зусиль до того, щоб у кожного з нас був хліб і до хліба.

Висловлюючи слова вдячності за таку нелегку щоденну працю, виконувач обов’язків голови ОДА Володимир Кальніченко зазначив, що в умовах сьогодення нелегко трудитися на землі, але завдяки умілому господарюванню працівників галузі досягнення краю в аграрній справі стають загальновизнаними:

— Від ранкової зорі до заходу сонця, за будь-якої погоди, вони роблять все для того, щоб щедро родила наша подільська земля.

І це справді так. Область уже котрий рік поспіль займає провідні позиції у багатьох галузях сільського господарства. І цього року вже намолочено 3,8 мільйона тонн зерна за середньої урожайності 70 центнерів з гектара, а збір пізніх культур ще триває. Валове виробництво збіжжя за останніх п’ять років зросло на 600 тисяч тонн, і тепер очікується на рівні чотирьох мільйонів.

Усі ці показники складаються з успіхів кожного господарства. Приміром, в агрофірмі «Обрій» зібрали 40 тисяч тонн пшениці за урожайності 99 центнерів з гектара, у приватному підприємстві «Україна Агро 2С» намолотили по 90 центнерів, а у товаристві «Лани Віньковеччини» — по 85.

Загалом таких врожаїв зернових, які вдається збирати останніми роками, область не знала ніколи. Рівень валового виробництва кукурудзи зріс вдвічі, а соняшнику — в п’ять разів.

На полях ще й досі кипить робота — завершується збирання цукрових буряків. Уже накопали понад 1,3 мільйона тонн. На деяких площах збирають просто рекордні врожаї по 600 — 620 центнерів з гектара. А цукровики вже зварили майже 150 тисяч тонн солодкого продукту.

Ще підбивають підсумки жнив, а на полях вже закладено основи майбутнього врожаю — озимі зернові та ріпак посіяно на 300 тисячах гектарів.

Поруч із великими агрохолдингами трудяться фермери, які вперто долають всі перешкоди і не відступаються від землі. Понад 900 малих фермерських господарств краю на 130 тисячах гектарів вирощують різні культури.

Чи не найважче доводиться тваринникам, у яких немає ані міжсезоння, ані вихідних. Їх допікають проблеми з цінами, немає стабільності з переробкою... І все ж за п’ять років в області запустили три десятки різних тваринницьких ферм. На одинадцяти нових триває будівництво, потроху відновлюються і старі ферми.

Результати такої роботи очевидні: за кількістю великої рогатої худоби Хмельниччина посідає третє місце в країні (лідирують Полтавщина та Вінниччина), за поголів’ям корів поступається лише Вінниччині. Демонструє, як і Тернопільщина, позитивну динаміку з виробництва молока.

Працюючи безупинно, село дає роботу іншим — харчовій та переробній промисловості. Понад 400 великих та малих підприємств, приватних підприємців займаються виробництвом харчових продуктів, виробляючи майже третину всієї промислової продукції краю. Здебільшого це саме те, що потрапляє на наші столи. Лише з початку року було продано харчів на 8,8 мільярда гривень.

Можна довго перераховувати все, що зроблено, посіяно і вирощено дбайливими руками аграріїв. Що б не траплялось у житті, які б труднощі не ставали на їхньому шляху, вони просто працюють. З дня у день. З року в рік. І так все життя. Ось така вона — ціна хліба.

Довідково

Майже 70% території України (41,5 млн га) — сільськогосподарські угіддя. Зокрема, як свідчить офіційна статистика, маємо 32,5 млн ріллі, 2,4 млн — сіножатей, 5,4 млн — пасовищ, 900 тис. га займають багаторічні насадження. Орієнтовно 10 млн га сільгоспземель належать державі, 1 млн — приватна власність юридичних осіб. Приблизно 27,7 млн га — власність фізичних осіб.

Загалом в Україні налічується 6,9 млн селян-землевласників, понад 4 млн з яких здають свої наділи в оренду. Майже 21,5 млн гектарів обробляється 34 тис. фермерських господарств та приблизно 11 тис. аграрних підприємств. Окрім того, на землі працюють понад 2 млн людей, які хазяйнують самостійно, переважно — на власних паях.