Сьогодні проект активно обговорюють на рівні влади країни, «Укрзалізниці», міжнародних партнерів. Нині підраховують вартість будівництва, потенційне завантаження залізниці, можливі терміни введення в експлуатацію тощо.

Побудова вітки стала головним питанням порядку денного і робочої наради, яку за ініціативи Луганської ОДА провели у Старобільській райдержадміністрації. У ній взяли участь представники місцевої влади, Національного інституту стратегічних досліджень та агентства США з міжнародного розвитку (USAID), підприємці.

Говорячи про проблеми, які переживає Старобільщина через відсутність залізничного сполучення з «великою Україною», міський голова Старобільська Яна Літвінова, зокрема, звернула увагу на демографічну ситуацію. Тут невелика народжуваність, тоді як смертність серед населення навпаки має високі показники. «Через відсутність залізничного сполучення, складну логістику Старобільщина майже відрізана від «великої України», і якщо найближчим часом проблему залізничної колії не буде розв’язано, нас чекає деградація та стагнація, — переконувала Яна Літвінова. — Бо, як відомо, наше місто було і фактично є неформальним центром півночі Луганщини і має реальні перспективи стати адміністративним центром. Але за умов створення повноцінного залізничного сполучення».

Учасники наради впевнені, що ефект від нової вітки перевищить витрати на її будівництво, оскільки до загальноукраїнської мережі залізничних доріг вона приєднає п’ять аграрних районів і зменшить логістичні витрати сільгоспвиробників на транспортування свого врожаю. Від проблем із залізницею місцевий бізнес постраждав найбільше. Закриття малих і середніх приватних підприємств спричинило зростання кількості безробітних. В області фіксують значну міграцію населення: люди їдуть за її межі в пошуках кращого життя. Автомобільний трафік, що збільшився в рази, спричинив нову проблему — великоваговий транспорт почав руйнувати дороги.

Робота нової залізничної вітки дасть змогу вирішити не тільки економічні питання, питання оборонного потенціалу держави, а й соціальні: жителі міста страждають не тільки від неможливості реалізації якихось масштабних проектів, а й відчувають елементарні незручності через відсутність комфортних умов для пересування власною країною. Питання будівництва вітки хоча й має довгострокову перспективу, але все-таки нині переходить від порожніх балачок у практичну площину.